neo_fox Napisano Lipiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2005 Przed kilkoma miesiącami zainstalowałem sobie na próbę FC3. Pobawiłem się trochę, zepsułem co się zepsuć dało, i stwierdziłem że system mi się podoba. Pozostało mi czekać na FC4 aby zrobić kompletną, mniej lub więcej, przesiadkę na Linux 'a. No i właśnie przed kilkoma dniami zainstalowałem FC4 na moim lapku. Większość problemów udało mi się rozwiązać ale pozostało mi jeszcze kilka których bez Waszej pomocy chyba nie rozwiąże. Dane lapka: HP Omnibook XE3-GF Pentium III - 1133 MHz RAM: 768 MB Karta muzyczna: ESS Allegro 1988 Karta graficzna Intel i 830 O to one: 1) Karta muzyczna - w zasadzie działa, ale często "trzeszczy", czasem jest całkiem wyciszona i aby ją uruchomić muszę poruszać w jakąkolwiek stronę potencjometrem. 2) Usypianie (stand by) nie działa. apmsleep +0:00 apmsleep: Your kernel does not support APM. apmsleep: Recompile kernel with APM and /dev/rtc support Kernel rekompilowałem i zaznaczyłem wszystkie możliwe opcje związane z APM 3) Grafika jest bardzo "Ciężka". Zupełnie jakbym miał jednomegabajtową kartę graficzną. Nie wiem z czym to dokładnie jest związane. Albo z tym że kart używa shared memory a ja nie wiem jak to skonfigurować. Albo z tym że mam nietypowy display (15" 1400 x 1050) i aby użyć właściwej rozdzielczości muszę używać patch'a 855resolution. 4) Aby móc korzystać z dodatkowych klawiszy (one touch button) zainstalowałem moduł KOmnibook i program Hotkeys. Mimo tego system nie rozpoznaje jeszcze dwóch z dzisięciu klawiszy a ja nie wiem jak je przyporządkować. dmesg daje coś takiego: atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0xf4 on isa0060/serio0). atkbd.c: Use 'setkeycodes e074 <keycode>' to make it known. atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0xf4 on isa0060/serio0). atkbd.c: Use 'setkeycodes e074 <keycode>' to make it known. atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0xf3 on isa0060/serio0). atkbd.c: Use 'setkeycodes e073 <keycode>' to make it known. atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0xf3 on isa0060/serio0). atkbd.c: Use 'setkeycodes e073 <keycode>' to make it known. 5) Zainstaowałem sobie pogram do hibernacji Software Suspend 2 i w zasadzie wszystko jako tako działa ale przy uśpieniu komputera a następnie wybudzeniu user zostaje wylogowany. Tzn po wybudzeniu pojawia się ekran do zalogowania i stan w jakim komputer został uśpiony zostaje utracony. Sprawdzałem to na innym XE3-GF i tam działało to poprawnie. Możliwe że to także wina 855resolution to by było chyba tyle Będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Lipiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2005 Może moja odpowiedź będzie nieco nie na temat, wręcz wymijająca, ale proponuję wrzucić na laptopa Ubuntu. Ja przeszedłem ostatnio z Fedory na Ubuntu na swoim desktopie i jestem zadowolony. Było kilka spraw, które mnie denerwowały w Fedorze, a tu mam to rozwiązane. Nie sugeruję wcale, że Fedora to złe distro - jest naprawdę fajnie zrobione i korzystałem z FC od wersji 2 do 4 i tylko kilka rzeczy mnie denerwowało. Czytałem wcześniej troszkę o Ubuntu i było kilka pozytywnych wypowiedzi na temat obsługi sprzętu , między innymi na laptopie - AFAIR ktoś chwalił Ubuntu za bezproblemową obsługę wide screen i nietypowych rozdzielczości, kart Wi-Fi oraz wspomnianej przez Ciebie hibernacji. Ja wiem, że (_linuks_ → Linux) ORT jest elastyczny i często można osiągnąć swoje zamiary poprzez konfigurację systemu i kernela, ale czasem inne distro daje nam to mniejszym nakładem wysiłku. Spróbuj Ubuntu - instalacja jest w miarę szybka, bo nie wybierasz pakietów, repozytoria apt są pełne oprogramowania - polecam. P.S. Jak spróbujesz- daj znać o wynikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 (edytowane) 3) Grafika jest bardzo "Ciężka". Zupełnie jakbym miał jednomegabajtową kartę graficzną. Nie wiem z czym to dokładnie jest związane. Albo z tym że kart używa shared memory a ja nie wiem jak to skonfigurować. Albo z tym że mam nietypowy display (15" 1400 x 1050) i aby użyć właściwej rozdzielczości muszę używać patch'a 855resolution. mam lapka z i855, wiec dosc podobna. nie mam teraz fc, ale vlos1.1 tez oparte na xorg'u, tez uzywam patcha na vbios.. u mnie grafika chodzi zupelnie sprawnie, wraz z akceleracja. nie zauwazam wiekszych problemow, poza tylko takimi ze niektore nowsze gry z 3d daja 1 klatke/s lub wieszaja kompa (np cube).. ale to raczej wina kiepskiej akceleracji. Poza tym grafika chodzi OK edit okazalo sie ze nie mialem dzialajacej akceleracji 3d. wlasnie ja zrobilem, cube tez mi chodzi nie zmienia to jednak faktu ze to raczej malowydajny akcelerator Edytowane Lipiec 24, 2005 przez przemk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 okazalo sie ze nie mialem dzialajacej akceleracji 3d.wlasnie ja zrobilem, A mógłbyś napisać jak ? nie zmienia to jednak faktu ze to raczej malowydajny akcelerator Wiesz nie chodzi mi o to żeby grać w Quake 7 . OpenTTD mi wystarcza. Ale fajnie byłoby gdyby przy przeciąganiu okna z np: Firefox'em nie zostawały przez kilka sekund śmieci na ekranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 1) Karta muzyczna - w zasadzie działa, ale często "trzeszczy", czasem jest całkiem wyciszona i aby ją uruchomić muszę poruszać w jakąkolwiek stronę potencjometrem. moim zdaniem tutaj wina moze byc sprzetowa, sprawdzales czy karta zachowuje sie poprawnie na jakiejs dystrybucji live lub windowsie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Pod Windows'em działa bezproblemowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 A mógłbyś napisać jak ? oczywiscie! po pierwsze zrobilem kompilacje jadra, aby w modulach znalazly sie sterowniki do kart graficznych intela. pozaznaczalem wszystkie, 810-85x-915.. sam sobie potem podobieral odpowiedni po drugie musialem edytowac xorg.conf, musialem poprawic sekcje: Section "Device" Identifier "Intel i810" VendorName "Intel Corp." BoardName "82852/855GM Integrated Graphics Device" Driver "i810" Option "DRI" EndSection Oczywiscie jeszcze trzeba poprawic sekcje odpowiednia nazwe (identifier) karty graficznej. Trzeba pamietac aby tez ladowac moduly "dri" i "glx". praktycznie po takiej poprawce, po restarcie, zaczelo chodzic od razu. jesli bedziesz potrzebowal podesle ci calego swojego conf'a Wiesz nie chodzi mi o to żeby grać w Quake 7 . OpenTTD mi wystarcza. Ale fajnie byłoby gdyby przy przeciąganiu okna z np: Firefox'em nie zostawały przez kilka sekund śmieci na ekranie. hehe, i85x ma wydajnosc podobno na poziomie gf2mx mi tez w sumie wystarcza. z tymi bledami to niestety nie wiem o co moze chodzic. u mnie to ladnie smiga, zero takich bledow.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Nie zadziałało . Ale może dlatego że mam kartę i830. Jest jakaś możliwość aby przetestować kartę graficzną? Coś w stylu 3dmark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Nie zadziałało . Ale może dlatego że mam kartę i830.Jest jakaś możliwość aby przetestować kartę graficzną? Coś w stylu 3dmark. ale jakies komunikaty masz? odpal fc w trybie txtowym, zaloguj sie, tryb graficzny podnies poleceniem 'startx'. moze masz jakis blad skladniowy, wywali ci wtedy na konsole, bedzie sie do czego przyczepic.. o 3dmarku nie slyszalem, aczkolwiek byly podobno jakies proby.. do potestowania 3d mozna uzyc glxgears, glxinfo i jakas natywna giere 3d np ppracera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Lipiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 (edytowane) glxgears daje taki wynik: 1286 frames in 5.0 seconds = 257.200 FPS 963 frames in 5.0 seconds = 192.600 FPS 1466 frames in 5.0 seconds = 293.200 FPS 2331 frames in 5.0 seconds = 466.200 FPS 1599 frames in 5.0 seconds = 319.800 FPS 1590 frames in 5.0 seconds = 318.000 FPS [...ciach...] 5144 frames in 5.0 seconds = 1028.800 FPS 5143 frames in 5.0 seconds = 1028.600 FPS 5148 frames in 5.0 seconds = 1029.600 FPS 5139 frames in 5.0 seconds = 1027.800 FPS 5145 frames in 5.0 seconds = 1029.000 FPS To dobrze czy źle Edytowane Sierpień 1, 2005 przez Raven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 To dobrze czy źle akceleracje masz wlaczona z tego co widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Lipiec 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 No to przynajmniej tyle dobrze. Serdeczne dzięki W sprawach grafiki jestem zupełna lama A co do reszty? Wie ktoś jak te problemy rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi