neo_fox Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Ni z tego ni z owego przestała mi działać możliwość korzystania z ustawień systemowych z konta User'a. Zamiast pojawiać się okienko z zapytaniem o hasło (_root'a_ → roota) ORT wyskakuje kumunikat błędu "Insufficient rights" Dzieje się tak pod Gnome i pod KDE. Przestało też działać polecenie sudo [radek@Sigsiu-Radek ~]$ sudo /bin/wlan-home sudo: must be setuid root [radek@Sigsiu-Radek ~]$ Edytowałem wcześniej plik sudoers i wygląda teraz w ten sposób: # sudoers file. # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the sudoers man page for the details on how to write a sudoers file. # # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # Defaults specification # Runas alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL radek ALL=(ALL) ALL # Uncomment to allow people in group wheel to run all commands # %wheel ALL=(ALL) ALL # Same thing without a password # %wheel ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL root ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL radek ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL # Samples # %users ALL=/sbin/mount /cdrom,/sbin/umount /cdrom # %users localhost=/sbin/shutdown -h now Ale niewydaje mi się żeby problem leżał w tym bo po edycji tego pliku wszystko działało jeszcze przez kilke restartów. Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem? Przecież pisze: sudo: must be setuid root Najpierw sprawdź, czy przypadnkiem partycja nie jest montowana z opcją ignorowania bitów suid. Jeśli to nie pomoże to zobacz, czy właścicielem /usr/bin/sudo jest root, i czy plik ma odpowiednie uprawnienia: chmod 4111 /usr/bin/sudo przynajmniej takie są u mnie na fc3 Co do tego okienka w kde/gnome, to programik nazywa się /usr/sbin/userhelper i u mnie ma takie uprawnienia: chmod 4711 /usr/sbin/userhelper no i oczywiście ten plik powinien być własnością root-a Mam nadzieję że to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Dzięki, dzięki, dzięki Działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi