powszechny Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Witam Próbuje skonfigurować VLANY w taki sposób by serwer był obecny w dwóch vlanach. W tym celu wg. dokumentacji port trzeba oznaczyć w jednym vlanie jako tagged a w drugim jako untaged. Od tej chwili powinien być widoczny w obydwu VLAN. Niestety tak nie jest w przypadku VLAn-u tagged, nie wiem jaka jest tego przyczyna, próbowałem zmieniać kartę siecową na najnowszą w serwerze zmieniałem system na XP -ka, wszystko na nic nadal nie działa, być moze zle to skonfigurowałem. W dokumentacji pisze ze karta musi umieć obsługiwać statndard 802.1q. To musi być jakaś specjalna karta, czy moze być taka zwykła sieciówa. Chodzi o switche typu HP Procurve 2650 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 ogolnie nizaleznie od marki switcha pownienes skonfigurowac switch tak aby dla danego adresu MAC przypisac oznaczenie w ktorym VLANie ma pracowac, w tym wypadku serwer powinien byc przypisany do dwoch VLANow (bez tego przypisania tylko jeden VLAN bedzie sie z nim komunikowal), w dokumentacji jest dobrze napisane, oznaczanie 'tagged' powoduje ze dany VLAN znaczy pakiety, nie rozumie tylko drugi port? czy serwer ma dwa interfejsy sieciowe i jeden jest podlaczony do jednego switcha a drugi do drugiego?? jezeli jest tak, oraz nie forsujecie jakiegos specyficznego rozwiazania typu failover to podepnijcie go tylko jednym interfejsem co prawda nie wnikalem w dokumentacje ale widze ze jest to w miare nowy switch wiec jesli jest taka mozliwosc nie powinienes przypisywac VLANow statycznie do portow a dynamicznie do adresow MAC urzadzen robiac to na switchu, natomiast jezeli chcesz miec komunikacje miedzy VLANami musisz miec podpiety Router ktory bedzie rutowal pakiety miedzy nimi, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi