spyro Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 witam mam problem z updatem systemu jak wpisuje yum update to wywala coś takiego [root@assassin spyro]# yum update Setting up Update Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 kadu 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package libsepol.i386 0:1.5.10-1.1 set to be updated ---> Package libcddb.i386 0:1.1.0-1.fc4 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libcddb.so.0 for package: libcdio --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libcddb.so.0 is needed by package libcdio i co mam z tymzrobić żeby updateować system ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 poczekac az naprawia blad w repo. Bo to blad paczkujacych. Ewentualnie moglbys poszukac tych paczek i zaleznosci na necie, np. http://rpm.pbone.net/ ale ja osobiscie poczekam az naprawia repo. (Mam ten sam blad) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 tak w tym temacie jeszcze sie zapytam ile im zaimuje naprawienie czegoś takiego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 To już chyba ich indywidualna sprawa, pewnie może być to kwestia dnia, lub dni. Wydaje mi się, że ciężko coś takiego jest określić. Zależy to pewnie od wielu czynników. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 No spyro u mnie to byl blad wynikly z zainstalowania paczki do xine i amarok-xine "z palca" a nie z repo. Zainstalowalem te paczki (z livny co prawda) jeszcze zanim pojawily sie w repozytoriach recznie... efekt? Ten blad co mielismy obaj wczesniej + to co dzisiaj mi wyskoczylo jak sprawdzalem aktualizacje: [patpi@localhost ~]$ su Password: [root@localhost ~]# upp Setting up Update Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 macromedia 100% |=========================| 903 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 kadu 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 475 kB 00:29 extras : ################################################## 1354/1354 Added 3 new packages, deleted 0 old in 1.64 seconds Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package cpp.i386 0:4.0.1-4.fc4 set to be updated (...) ---> Downloading header for libcddb to pack into transaction set. libcddb-1.2.0-2.fc4.i386. 100% |=========================| 3.9 kB 00:00 ---> Package libcddb.i386 0:1.2.0-2.fc4 set to be updated (...) ---> Package libgcj.i386 0:4.0.1-4.fc4 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libcdio.so.5(CDIO_5) for package: vcdimager --> Processing Dependency: libcdio.so.5 for package: xine-lib --> Processing Dependency: libcdio.so.5 for package: vcdimager --> Processing Dependency: libcdio.so.5(CDIO_5) for package: xine-lib --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libcdio.so.5(CDIO_5) is needed by package vcdimager Error: Missing Dependency: libcdio.so.5 is needed by package xine-lib Error: Missing Dependency: libcdio.so.5 is needed by package vcdimager Error: Missing Dependency: libcdio.so.5(CDIO_5) is needed by package xine-lib [root@localhost ~]# to stwierdzilem ze cos musi byc nie tak u mnie w systemie. Najpierw odpalilem package-cleanup --problems ale yum(link do WIKI o tym) powiedzial ze nie ma zadnych problemow z zaleznosciami, kombinujemy dalej... rpm -q vcdimager i rpm -q xine-lib potwierdzilo ze to moga byc wzajemnie klocace sie repozytoria Livna vs. updates-released. Decyzja: wywalam klopotliwe paczki: rpm -e vcdimager i rpm -e xine-lib, tylko oczywiscie bylo sporo zaleznosci: błąd: Niespełnione zależności: libxine.so.1 jest wymagany przez (zainstalowany) xine-0.99.3-0.lvn.8.4.i386 libxine.so.1 jest wymagany przez (zainstalowany) amarok-xine-1.2.4-6.1.fc4.kde.i386 libxine.so.1 jest wymagany przez (zainstalowany) kaffeine-0.6-0.lvn.1.4.i386 libxine.so.1 jest wymagany przez (zainstalowany) kdemultimedia-extras-3.4.1-0.lvn.1.4.i386 to, zeby sie nie meczyc, bo nie widzialem czy na tym sie skonczy odpalilem yumexa i wywalilem vcdimager i xine-lib wraz z zaleznosciami. Po tym yum update ruszylo bez problemu czego dowodem zaktualizowany system: [root@localhost ~]# upp Setting up Update Process Setting up repositories (...) Reading repository metadata in from local files No Packages marked for Update/Obsoletion prawie , prawie bo jeszcze chcialem doinstalowac yumem: xine, amarok-xine, kaffeine i kdemultimedia-extras ktorych potrzebuje ale wyskakuja te same bledy co wczesniej. Czyli to te paczki sa zle, cos z nimi nie tak. Poki co bez nich sie obejde. ale przydaloby sie by to naprawili... moze podobnie rozwiazesz (czesciowo) swoj problem, ja wole miec dostep do aktualizacji systemu niz do Xine (w koncu w amaroKu moge uzywac innego serweru dzwieku a do filmow to i tak KPlayer ) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 a jest jakaś możliwość w yumie żeby podczas aktualizacji ignorował jakieś paczki np. tą co sprawia problemy jeśli tak to mógłbyś napisać jak takie coś zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 a jest jakaś możliwość w yumie żeby podczas aktualizacji ignorował jakieś paczki np. tą co sprawia problemy biorac pod uwage ze paczki ktore mi sprawialy problem pochodzily z Livny to mozna tak... # --disablerepo=repoid[/b] - pozwala na tymczasowe wyłączenie repozytorium Przydatne w przypadku problemów z zależnościami. Odpowiadająca opcja w pliku konfiguracyjnym: enabled czyli yum --disablelerepo=livna update powinno pomoc. Lub wylaczenie livny na stale. Ale ja skoro i tak uzywam KPlayera a w amaroKu mam Gstreamer to wolalem zrobic porzadek w systemia.... jak chcesz, powinno zadzialac... PS. Zajrzyj w ten artykul o yumie na WIKI, warto http://wiki.stemar.com.pl/wiki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 Najgorsze jest to że apt-get chyba nie ma takich problemów :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 ha, juz wszystko gra. Teraz zrobilem yum install xine kaffeine i reszte i sie zainstalowalo. Naprawili te paczuszki i wszystko smiga... Najgorsze jest to że apt-get chyba nie ma takich problemów :/. ale jezeli te same paczki sa w repozytoriach apta i yuma - a sa te same - to yum jest lepszy bo (_odrazu_ → od razu) ORT wykrywa potencjalne bledy. A nie "w praniu" -> "oo, Xine mi sie sypie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 nom u mnie też wszystko śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi