Skocz do zawartości

Automatyczne Wypalanie Archiwizacji Na Dvd

Sarrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem dotyczący wypalania płyt DVD. Napisąłem skrypt który wykonuje codzienną archiwizację danych do postaci archiwów tar.gz, jadnak mam problem z wypalaniem na płytach DVD. "z palca" pod Xami to nie ma problemu da się to zrobić choćby pod K3m, jednak dla mnie jest ważne aby wypalanie pracowało automatycznie i bezobsługowo - skrypt odpalany z crona. Czy da się jakoś zmusić Fedorę do wypalenia archiwów a DVD za pomocą uruchamianego skryptu?? Jeśli tak do od czego zacząć?? Niestety przekonuję się że X-y w pewien sposób ogłupiają upraszczając pewne rzeczy, i jak przychodzi do rozwiązania problemu to wtedy dopiero zaczynają się schody...:(

Czy mogę liczyć na Waszą pomoc w tej sprawie??

Sarrus

Napisąłem skrypt który wykonuje codzienną archiwizację danych do postaci archiwów tar.gz.

A moglbys tu wkleic ten skrypt?

Wlasnie po utracie pewnych danych zamierzam zainteresowac sie backupami.

Zmodyfikowalbym sobie Twoj skrypic tak by mi odpowiadal.... sam nie znam sie na skryptach :( i predzej poszukal bym jakiegos programu do tego ale skrypt pewnie mniej zasobozerny :)

PS.Ale jak ktos zna jakis sprawdzony dobry programik do backupow to niech da znac...

Napisąłem skrypt który wykonuje codzienną archiwizację danych do postaci archiwów tar.gz.

A moglbys tu wkleic ten skrypt?

Wlasnie po utracie pewnych danych zamierzam zainteresowac sie backupami.

Zmodyfikowalbym sobie Twoj skrypic tak by mi odpowiadal.... sam nie znam sie na skryptach :( i predzej poszukal bym jakiegos programu do tego ale skrypt pewnie mniej zasobozerny :)

PS.Ale jak ktos zna jakis sprawdzony dobry programik do backupow to niech da znac...

Prosty skrypt, który pozwala automatycznie wykonać pełny backup katalogów wskazanych przez listę ${lists}, znajdującą się w folderze opisanym zmienną ${BKPDIR}. Nazwa listy powinna mieć rozszerzenie LST, np. moje_dane.lst. Plikiem zawierającym backup będzie w takim wypadku moje_dane.<bieżąca data>.tgz.

#!/bin/sh
BKPDIR=/mnt/backup
# dysk (partycja), na którym będziemy # przechowywać dane
BOOT=sys
# lista zawierając ważne systemowe # katalogi np. /boot
NUMBKPS=4 # liczba kopii zapasowych

if [ ! -d ${BKPDIR} ]; then
echo ${BKPDIR} nie jest właściwym katalogiem lub nie istnieje
fi

mount ${BKPDIR} # montujemy partycję na backup

lists=${BKPDIR}/*.lst #zmienna z listą katalogów do # backupu
ext=tgz # rozszerzenie dla tworzonych plików

for list in `ls ${lists}`; do
type=`basename ${list} .lst`

if [ ${type} = ${BOOT} ]; then mount /boot; fi

cat ${list} | xargs tar zlcf \${BKPDIR}/${type}.`date +%Y-%m-%d-%H%M`.${ext} > /dev/null 2>&1
# tutaj tworzymy archwium

if [ ${type} = ${BOOT} ]; then umount /boot; fi

num=${NUMBKPS} #wykasujemy teraz "stary" backup
for evict in `ls -t ${BKPDIR}/${type}.*.${ext}`; do
if [ ${num} -le 0 ]; then rm -f ${evict}
else num=$((${num}-1)); fi
done
done
umount ${BKPDIR} # odmontowujemy partycję, na której jest nasza kopia bezpieczeństwa

Przykładowa lista sys.lst

/boot
/etc
/root
/usr/local/portage
--exclude=/usr/local/portage/ distfiles #ten podkatalog
# wyłączamy z backupu
/usr/src/linux/.config
/var/lib 

Warto sięgnąć po narzędzie flexbackup. Program dostępny jest standardowo w wielu dystrybucjach Linuksa, lub pobierz go ze strony projektu http://flexbackup.sourceforge.net/.