beata23 Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 witam! przyklad - mam fedore i fajnie pod X widze siec kompow i moge na nie wejsc . ale co z linia komend jak znalesc kompy w sieci jesli nie ma sie "graficznego (_linuxa_ → Linuksa) ORT" czyli X'ow. pingowac wszystko jak leci. i czekac na odpowiedz ! jesli tak to jak wpisac takiego pinga chyba skrypt sie klania.? czyli mam kompa w sieci , adresy z dhcp, dostaje adres , pinguje sie do bramy,i z poziomu X widze inne kompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Znaleźć je poprzez polecenie nmap -sS 192.168.0.1-254 a potem zamontować zasoby przez smbmount (bo o sambe chodzi?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beata23 Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 samba nie. to potem jak juz znajde te komputery . chodzi o to jak dowiedziec sie jakie inne kompy o jakich adresach sa w sieci.? czyli trzeba by pingowac cala siec i czaekac na odpowiedz ktoregos z komouterow. drugim etapem jest dostanie sie do zasobow tego drugiewgo komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 czyli trzeba by pingowac cala siec i czaekac na odpowiedz ktoregos z komouterow. $ping 255.255.255.255 -b tylko domena broadcastowa. drugim etapem jest dostanie sie do zasobow tego drugiewgo komputera. No tu już w zależności od systemu musisz wybrać sposób, no i w zależności od uprawnień, albo hakirujesz, albo wchodzisz kulturnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 drugim etapem jest dostanie sie do zasobow tego drugiewgo komputera. No tu już w zależności od systemu musisz wybrać sposób, no i w zależności od uprawnień, albo hakirujesz, albo wchodzisz kulturnie. Nie no to już mnie rozwaliło... sorry za offtop ale musiałem Co do broadcasta, to, hmmm... 255.255.255.255 może nie spełnić zadania... bo jeżeli ma z puli B lub A to już masz inny broadcast... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 chodzi o to jak dowiedziec sie jakie inne kompy o jakich adresach sa w sieci.? No to IMO ten nmap też się nada. Pamiętam tylko, że jak na kompie z windą był norton furewalll, to on blokował jeden programik (nie wiem, czy to był właśnie nmap). Dopiero ettercap dał rade (czy jakoś tak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi