2-D Napisano Maj 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2004 Jestem kompletnym nowicjuszem, więc sprawa będzie prosta: Jeśli skompiluję wszystkie pakiety *.src.rpm z SRPM'ów fc2 to otrzymam pakiety na moją architekturę procesora (czyli 4 CD ze wszystkimi pakietami fc2, tylko że *.i686.rpm, które będę mógł zainstalować jak oryginalne binaria fc2), tak? Jeśli tak, to czy te pakiety (*.src.rpm) można skompilować "od razu" z ich pierwotnej postaci do pakietów *.rpm (*.src.rpm --> *.rpm), czy trzeba je najpierw gdzieś zainstalować, a póżniej skompilować? I jeszcze jedno: Do czego służą pliki *.hdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2004 Jeśli skompiluję wszystkie pakiety *.src.rpm z SRPM'ów fc2 to otrzymam pakiety na moją architekturę procesora (czyli 4 CD ze wszystkimi pakietami fc2, tylko że *.i686.rpm, które będę mógł zainstalować jak oryginalne binaria fc2), tak? Żeby uzyskać paczki najbliższe architekturze, warto pogrzebać w opcjach RPM: http://www.dobremiasto.net/~hoppke/too_muc...pm/2_intro.html http://www.dobremiasto.net/~hoppke/too_muc...n/kompilat.html U mnie bez tego budowały sie paczki pod i386 :-) Jeśli tak, to czy te pakiety (*.src.rpm) można skompilować "od razu" z ich pierwotnej postaci do pakietów *.rpm (*.src.rpm --> *.rpm), czy trzeba je najpierw gdzieś zainstalować, a póżniej skompilować? Są dwa sposoby: rpmbuild --rebuild paczka.src.rpm lub najpierw zainstalować paczkę src.rpm, a potem dopiero budować: rpmbuild -bb --clean ścieżka_do_pliku.spec To drugie przydaje się, gdy chcesz zmieniać coś w pliku SPEC - przez wyłączenie niepotrzebnych opcji programu można przyspieszyc kompilację, zmniejszyć wielkość binarki i nie kompilować niepotrzebnych rzeczy. Aha, warto tak sobie ustawić (_rpma_ → RPM-a) ORT, by kompilować paczki jako zwykły użytkownik, a nie jako root (tak ze względów bezpieczeństwa). I jeszcze jedno: Do czego służą pliki *.hdr To są zapewne pliki nagłówkowe yum albo up2date - zawarte są w nich informacje dotyczące wersji pakietu, jego opisu i wymaganych zależności. Dzięki temu możesz dowiedzieć się wielu informacji o pakiecie bez jego ściągania z internetu. PS Taka kompilacja każdej paczki jest na dłuższą metę uciążliwa. Może byś spróbował Gentoo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2-D Napisano Maj 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2004 Dzięki za wyjaśnienia. A jeśli skompilowałbym wszystkie *.src.rpm od fc2 to czy instalowałaby sie ona tak jak z oryginalnych binarii, tzn. bootowanie, instalator, wszystko tak somo? Aha, i czy sposób "rpmbuild --rebuild paczka.src.rpm" zawiera opcje optymalizacji i rozpoznaje procesor (coś takiego jak w gcc -O2, -march=athlon-xp)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2004 A jeśli skompilowałbym wszystkie *.src.rpm od fc2 to czy instalowałaby sie ona tak jak z oryginalnych binarii, tzn. bootowanie, instalator, wszystko tak somo? Nie wiem, bo pozmieniają sie nazwy plików (u Ciebie będą się kończyć na .athlon.rpm). Zresztą kompilacja wszystkiego nie ma raczej sensu - zmarnujesz kilkadziesiąt godzin na marne, bo i tak pewnie wszystkiego nie zainstalujesz. Lepiej jest normalnie zainstalować, później skompilowac sobie paczki i je potem podmienić :-) Aha, i czy sposób "rpmbuild --rebuild paczka.src.rpm" zawiera opcje optymalizacji i rozpoznaje procesor (coś takiego jak w gcc -O2, -march=athlon-xp)? Musisz stworzyć w katalogu użytkownika plik .rpmrc. Ja mam coś takiego: optflags: athlon -march=athlon-xp -mcpu=athlon-xp -Os -fomit-frame-pointer -s -pipe -DNDEBUG -DG_DISABLE_ASSERT -z combreloc -m3dnow -msse -mfpmath=sse -mmmx buildarchtranslate: i386: athlon buildarchtranslate: i486: athlon buildarchtranslate: i586: athlon buildarchtranslate: i686: athlon buildarchtranslate: athlon: athlon Flaga -Os jest lepsza od -O2 szczególnie przy dużych plikach, bo powstają mniejsze binarki, które szybciej się ładują. Ostatnio fedora.us zaczęła ją wykorzystywać przy kompilacji Firefoksa. Warto też stworzyć .rpmmacros. Ja mam tak: %_topdir /home/y4kk0/rpm %_tmppath /home/y4kk0/rpm/tmp %packager gajownik %vendor Replikatorzy szarej rzeczywistości Nie trzeba kompilować wtedy z konta roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi