kicaj Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 Na laptopie zainstalowałem XP, później zainstalowałem FC3 ( wybrałem jako bootloadera GRUB-a ). Po zainstalowaniu FC3 nie dało się odpalić XP ( brakowało plun NTLDR ). Włożyłem CD ratunkowe z XP i naprawiłem MBR ( wgrał się bootloader z XP ). Co zrobić, żeby bootloaderam znowu było GRUB ( lub LILO ) i żeby w menu tego bootloader można było wybrać 2 systemy ( XP lub FC3 )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek_22 Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 Odpal linucha z instalki wpisujac po boot: linux rescue odpali sie konsola ratunkowa i wpisz grub i [enter] potem root (hd0,0) setup(hd0) Jesli masz osobna partycje /boot lub zainstalowanego linuksa nie na pierwszej partycji to wpisz w grubie find /boot/grub/stage1 by wiedziec jakich parametrow zamiast 0 w hd0 uzyc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 Zamiast się w tym shellu bawić, można od razu chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda W większości przypadków wystarczy. brakowało plun NTLDR Kiedyś chyba o tym pisałem, będziesz musiał do archiwum szpaknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicaj Napisano Lipiec 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 Wykonałem polecenia w grubie root (hd0,4) setup(hd0) ale znowu jak wybieram w GRUB-ie że ma się odpalić XP to dostaję komunikat że brak pliku NTLDR ( a jest ten plik na c, nawet skopiowałem go z konsoli odzyskiwania żeby mieć pewność że nie jest uszkodzony, również plik ntdetect.com jest na c:\) Co zrobić? Może problem bierze się stąd że ( mam 1 dysk ) pierwsza partycja dysku nie jest systemową? XP znajduje się na drugiej partycji a FC3 na piątej partycji... sam już nie wiem co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 XP znajduje się na drugiej partycji To musisz skorzystać z opcji map w grub.conf. Info na forum. [edit] Przykład opcji map masz tutaj http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...t=0entry27938 . Podstaw sobie tylko pod siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi