ignaces Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 Na początku (świerzo po instalacji) fedora core 3 płyta cd-rw z nowym jądrem odpaliła mi się bez problemu:) potem jednak kombinowałem w plikach fstab i mtab żeby zamontować partycje windowsowe. Udało mi się pozakłądać ntfs-y ale w tym czasie chyba coś zchrzaniłem w tych plikach bo teraz mi żadna płytka nie chce się zamontować. I nie wiem dlaczego:( oto plik fstab: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda9 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/windows/c ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/windows/d ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda6 /mnt/windows/e ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda7 /mnt/windows/g ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 a tak wygląda mtab: /dev/hda10 / ext3 rw 0 0 none /proc proc rw 0 0 none /sys sysfs rw 0 0 none /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=620 0 0 usbfs /proc/bus/usb usbfs rw 0 0 none /dev/shm tmpfs rw 0 0 /dev/hda8 /home ext3 rw 0 0 /dev/hda1 /mnt/windows/c ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/windows/d ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda6 /mnt/windows/e ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda7 /mnt/windows/g ntfs ro,umask=0222 0 0 none /proc/sys/fs/binfmt_misc binfmt_misc rw 0 0 sunrpc /var/lib/nfs/rpc_pipefs rpc_pipefs rw 0 0 /dev/fd0 /media/floppy vfat rw 0 0 Wdzięczny był bym gdyby ktoś mógł mi (_pomuc_ → pomóc) ORT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 może problem tkwi w tym że cdrom i cdrecorder są jako hdc, a powinno być hdc i hdd tak dla przykładu masz tu mój fstab # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details /dev/hda6 / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda7 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/c vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/hda5 /mnt/d vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ignaces Napisano Lipiec 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 hm... "mount: special device /dev/hdd does not exist Please check that the disk is entered correctly." "/dev/hdc: Błąd wejścia/wyjścia mount: block device /dev/hdc is write-protected, mounting read-only /dev/hdc: Błąd wejścia/wyjścia mount: /dev/hdc: can't read superblock Please check that the disk is entered correctly." więc wpis hdd usunąłem.. ale zmieniłem płytke na inna i zadziałało z hdc i mi zamontowało w "cdrom" tylko że teraz mam problem czemu montuje mi wszystkie płytki poza audio.. a i jeszcze nie mogę go odmontować.. polecenie umount nie działa w trybie graficznym też nie można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 mi wszystkie płytki poza audio.. Pewnie dlatego, że płyt audio się nie montuje... polecenie umount nie działa w trybie graficznym też nie można Czasem są takie "zacięcia", że płyty nijak nie da się wyciągnać. Wtedy stosuje się polecenie umount -l /dev/hdx, a potem eject /dev/hdx. Jednak, z obserwacji wiem, że też czasem to nie działa. Ja wtedy czekam te xx minut, to już chodzi normalnie. (chyba sys coś tam niby kopie, ale nie wiem) PS. W pliku mtab się nie kopie. Wystarczy w fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi