Nowyaa Napisano Sierpień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2005 Nie mogę kopiować, przenosić plików do katalogów (chciałem przenieść plik do utworzonego przez siebie folderu, lecz dostałem komunikat że nie mam takich uprawnień) Nie mogę nadpisywać plików (chciałem zapisać zmodyfikowany plik systemowy) lecz dostałem ponownie komunikat że nie mam takich uprawnień i żebym skontaktował się z administratorem. Używam Fedory Core 3 Jestem laikiem jeśli chodzi o Linux czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak mogę rozwiązać ten problem? Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Sierpień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2005 Jestem laikiem jeśli chodzi o Linux czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak mogę rozwiązać ten problem? nie masz uprawnien do wykonania opisywanych operacji! wykonuj je jako root albo nadaj sobie odpowiednie uprawnienia (polecenia chown, chmod). Poczytaj o podstawach linuksa, tam na pewno jest o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 Nie masz uprawnien do wykonania opisywanych operacji! wykonuj je jako root albo nadaj sobie odpowiednie uprawnienia (polecenia chown, chmod) Jak można uzyskać dostęp do plików (by je nadpisywać etc) będąc zalogowanym jako root. Co trzeba zrobić by zalogować się jako root? (czy masz na myśli to- że muszę użyć terminala, wpisać komendę su - , czy też może coś innego?), a jeśli tak to jeśli w terminalu zaloguję się jako root, to w jaki sposób uzyskam dostęp do plików, katalogów etc. (pomijam komendy chown, chmod) Muszę jeszcze dodać że jeśli włoże do CD-ROM'u płytę, na której mam paczki rpm, lub np plik z filmem MPG i chce je uruchomić to otrzymuje komunikat że nie mam takich uprwanień by je uruchomić. Dopiero kiedy je skopiuje do utworzonego przez siebie katalogu to wtedy w przypadku paczki rpm, mogę je zainstalować (w ten sposób instalowałem paczkę która obsługuje system plików NTSF) ale dlaczego nie mogłem jej zainstalować bezpośrednio z dysku CD? Czy to znaczy że nie mam uprawnień do dysku CD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 Będąc rootem masz dostęp do wszystkich plików w systemie i możesz z nimi praktycznie zrobić wszystko w jaki sposób uzyskam dostęp do plików, katalogów etc Tutaj rozumiem (popraw, jeżeli się myle), że nie wiesz, jak 'skakać' po katalogach i plikach z konsoli. Do tego, to będziesz musiał sobie na googlu poszukać podstawowych komend dla basha. Z tych popularniejszych → aby wejsć do jakiegoś katalogu wpisujesz cd katalog, albo całe ścieżki cd /home/user/katalog. Do wyświetlania zawartości takowego używasz komendy ls. Aby zmienić coś w pliku musisz nauczyć się obsługi jakiegoś edytora konsolowego. Ja polecam vima, ale dla początkujących chyba prostrzy będzie mcedit Wchodzi on w skład menadzera plików mc. Dzięki jego pomovy też możesz buszować paczki rpm, lub np plik z filmem MPG i chce je uruchomić to otrzymuje komunikat że nie mam takich uprwanień by je uruchomić Może pokaż zawartyość pliku fstab (cat /etc/fstab). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 Zacznę może od początku gdyż jestem kompletnym NEWBE, uruchomiłem Fedorę wieżdżam na APLIKACJE>NARZDZIA SYSTEMOWE>TERMINAL uruchamia się okno terminala wpisuję komende su - (pamiętam o myślniku po su) wpisuję hasło które wczasie wpisywania nie będzie się wyświetlać po podaniu hasła rozumię że jestem w tzw root'cie Teraz żeby przejść do wybranego katalogu (np katalogu - etc) wpisuję komendę cd /etc jestem już w katalogu etc Do wyświetlania zawartości katalogu używam komendy ls Aby zmienić coś w pliku musisz nauczyć się obsługi jakiegoś edytora konsolowego. Ja polecam vima, ale dla początkujących chyba prostrzy będzie mcedit tongue.gif Wchodzi on w skład menadzera plików mc. Dzięki jego pomovy też możesz buszować Moje pytanie brzmi jak mogę uruchomić mcedit i gdzie mogę w Fedorze znaleźć menadżera plików mc? Chcę powiedzieć że udało mi się zainstalować paczkę rpm z CD-ROMU, ale po przeinstalowaniu Fedory obecna zawartość pliku fstab. # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hda9 swap swap defaults 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/sda /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 I TU MAM KOLEJNY PROBLEM Kiedy kliknołem → kliknąłem plik fstab i wyświetliłem jego zawartość domyślnie w GEDIT, następnie zapisałem go na dyskietce, okazało się że tego pliku nie ma już w katalogu etc. Może tam jest ale go nie widać. Co sie mogło stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 Moje pytanie brzmi jak mogę uruchomić mcedit i gdzie mogę w Fedorze znaleźć menadżera plików mc? mcedit plik Mc → mc Mówie, poszukaj sobie jakieś info w necie o poleceniach. /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 Dla porównania mój wpis do cdka /dev/scd0 /cdrom auto rw,user,noauto,iocharset=iso8859-2,codepage=1250 0 0 Ja nnie mam tych wszystkich removable ...., bo nie mam SELinuxa. Kodowaniem też się nie przejmuj, bo w F. domyślne jest inne (ja mam co innego). Ja bym jeszcze do tego Twojego dopisał te polecenia → user, utf8, ro bym na rw zmienił. Właściwie nie wiem, czy to wszystko jest takie niezbędne, ale skoro nie przeszkadza, to niech jest CZyli IMO tak ten wpis po modyfikacjach powinien wyglądać /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,user,utf8,rw,exec,noauto,managed 0 0 Jeżeli ktoś się nie zgadza, to uzasadnienia posłucham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 To znowu ja. Po pogrzebaniu trochę w sieci i sprawdzeniu tego w praktyce rozwiazałem mój problem dzięki waszym cennym wskazówkom. A więc - MC - to terminalowy edytor tekstowy dla systemów UNIKSOWYCH Tu znalazłem o nim informacje http://gorzow-wlkp.pl/linux/mc.php http://maconlinux.net/linux-man-pages/pl/mcedit.1.html ------------------------------------------------------------------------------------- Aby go uruchomić należy go mieć zainstalowanego (ja nie miałem). W tym celu trzeba doinstalować paczki rpm, które standardowo są na płycie z Fedorą (z naszym Linuxem). następnie Klikamy na Aplikacje>Narzędzia systemowe>Terminal Uruchamia się okno terminala Wpisujemy komendę mc Powinno nam się ukazać okno z niebieskim tłem i układem jak w windosowskim Nortonie Comanderze. Tam wyszukujemy interesujący nas plik który możemy edytować, a potem nadpisać. Rzeczywiście jest to prosta sprawa ale dla nowicjusza czarna magia . Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 MC - to terminalowy edytor tekstowy dla systemów UNIKSOWYCH Linux jest systemem uniksowym Wpisujemy komendę mc Powinno nam się ukazać okno z niebieskim tłem i układem jak w windosowskim Nortonie Comanderze. Zainsteresuj się jeszcze krusader - odpowiednik Total komandera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 To znowu ja zapomniałem o jednej sprawie Żeby nadpisywać pliki w w edytorze mc musimy być zalogowani z prawami roota a wię to powinno wyglądać tak; Klikamy na Aplikacje>Narzędzia systemowe>Terminal Uruchamia się okno terminala wpisuję komende su - (pamiętamy o myślniku po su) wpisuję hasło które wczasie wpisywania nie będzie się wyświetlać następnie Wpisujemy komendę mc Ukazuje się okno z niebieskim tłem i układem jak w windosowskim Nortonie Comanderze. Jeśli nie zalogujemy się z prawami roota, to stanie się to co mi się stało - że uruchomiłem edytor ala nadpisując plik po dodaniu do niego wpisów, ukazywał mi się komunikat o błędzie. Zainsteresuj się jeszcze krusader - odpowiednik Total komandera Dzięki za radę na razie jako NEWBE muszę rozpracować MC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Klikamy na Aplikacje>Narzędzia systemowe>Terminal To tylko jeden z terminali ... i nie musisz tu pisać takich tutoriali wpisuję komende su - (pamiętamy o myślniku po su) Nie do wszyskich operacji ten myślnik jest potrzebny Jeśli nie zalogujemy się z prawami roota, to stanie się to co mi się stało - że uruchomiłem edytor ala nadpisując plik po dodaniu do niego wpisów, ukazywał mi się komunikat o błędzie. Z roota używaj go tylko do konfiguracji. Do edycji innych plików i do innych zadań korzystaj z konta usera. Dzięki za radę na razie jako NEWBE muszę rozpracować MC To poprostu graficzna wersja mc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Sierpień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 Dzięki za radę na razie jako NEWBE muszę rozpracować MC mc to prawie norton commander, nie wiem co ty tam chcesz rozpracowywac? P.S. http://newbie.linux.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi