Skocz do zawartości

Zdalne Zamknięcie Linuksa

zbuko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wchodzę na fedorę z windowsa przez ssh, oczywiście przy użyciu putty. Linux najwidoczniej zwisł, chociaż serwer ssh działa i odpowiada, bo prosi o login i hasło, ale na tym się zatrzymuje, a po kilku minutach czekania putty wywala komunikat o błędzie software'owym. Czy znacie może sposób na wysłanie komendy reboot (czy w zasadzie shutdown -r)? Próbowałem wpisać w puttym w zakładce SSH tą komendę (dla próby także inne), ale bezskutecznie. Czy zna ktoś odpowiednik pstools dla Linuksa?

Może by tak założyć sobie usera z shellem na halt. Po zalogowaniu powinno działać :P

hmm ciekawe rozwiazanie ;)

zastanawiam sie tylko czy praktyczne :?:

co do sprawy zbuko to jezeli nie masz dostepu do lini polecen to zdalnie nic nie zrobisz, ewentualnie jeszcze zalezy duzo od tego jakie uslugi masz powlaczane i czy dawno aktualizowales oprogramowanie, bo ewentualnie mozesz skorzystac z jakiegos expoita na jedna z niezabezpieczonych uslug (co zazwyczj konczy sie restartem, albo jeszcze wieksza zwiecha** :P )

** pytanie czy zwiecha moze byc wieksza? ;)

** pytanie czy zwiecha moze byc wieksza?  ;)

IMHO moze :) ja rozrozniam rozne stopnie zwiechy, maxymalna to taka gdy ekran jest zmrozony z jakimis smieciami, a kazde dotkniecie myszy czy klawiorki powoduje bezradne ciagłe BEEP z spikera ;) we wszystkich innych jeszcze moze byc gorzej ;)

Dzięki za pomysły. Jeżdżę na FC4 bez update'ów jądra. Jak wróciłem do dom to miałem pulpit, który zostawiłem włączony (vncserver był na :1) i system działał, ale mułowato, jak chciałem zamknąć, to zawisł kompletnie i i tak musiałm hardcore'owo resetować :( Co do exploitów, to ciekaw jestem co by było gdyby taką działalność zauważyli admini sieci, w których są kompy ;) W obydwu przypadkach mogłoby być nie ciekawie. Przetestuję pomysł z userem halt, zresztą też znalazłem takie rozwiązanie na google. Mam teraz jeszcze jedno pytanie - jak zrobić, żeby przez tunel wbić się na ekran :0. Jako klienta używam Real i Tight VNC, ale problem wydaje mi się polega na tym, że jak wrzucam polecenie vncserver, to automatycznie odpala ekran :1. Czy ktoś mógłby podać precyzyjną składnię dla danego klienta? (np. TightVNC localhost::port:nrekranu), bo ja próbuję i dupsko zbite <_<