Skocz do zawartości

Problem Z Doinstalowywaniem Pakietów.

marcintom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie ((_urzytkownik_ → użytkownik) ORT FC4)

Podczas instalacji nowych pakietów rpm zdarza się że system prosi o np PŁYT SYSTEMOWĄ NR 3 czy inną mniejsza o to co instalujemy i której płyty wymaga.

Jestem posiadaczem systemu FC4 ale na płycie DVD. (sztuk jedna :] ) FC/4 i386 DVD #9 i gdy wrzucę ją do napędu DVD-/+RW to niestety program instalacyjny nie znajduje automatycznie tej płyty bo jak sam twierdzi nie potrzebuje dvd ale cd nr np 3 a to nie to samo :] .

DVD jest zamontowane jako /media/cdrecorder1 i oczywiście można ją przejżeć.

Robiłem taki trick że patrzyłem jakiego pakietu potrzebuję z płyty ( bo w danym momencie pokazuje w okienku co instaluje - bazowałem właśnie na tym) i go instalowałem z DVD ręcznie ale kto wie czy potrzebny był tylko jeden. Po kliknięciu anuluj w tym oienku z prośbą o płytę instalacja się kończy i niby pakiet jest zainstalowany bo jak ponownie włączam rpm-a to taki komunika się właśnie pokazuje, ale ten sposób nie wydaje mi się rozsądny na dłuższą metę więc moje pytanie brzmi co z tym zrobić żeby program instalacyjny zobaczył że płyta DVD to to samo co wszystkie cd.

Pakiety rpm instalowałem do tej poty nie przez rpm -ivh ... tylko klikając dwa razy na pakiet <lol>

Do instalacji nowych pakietów zacznij używać " yum " oraz zainstaluj nakładke np: yumex

LOL? :blink: przeciez marcintom'owi chodzi o instalowanie paczek z plyty a nie przez net <_<

hmm ale zeby Ciebie arturek nie besztac juz zupelnie, to jest sposob zeby instalowac paczki z plyt przy pomocy yuma,

po prostu zgrywasz iso plyty i robisz z tego obrazu lokalne repozytorium yuma, w tym celu przydatny bedzie programik yam:

http://www.linuxsoft.cz/pl/sw_detail.php?id_item=5435

a potem uzywasz juz noramlnie yuma:

# yum install <nazwa pakietu>

ale wracajac do tematu:

Pakiety rpm instalowałem do tej poty nie przez rpm -ivh ... tylko klikając dwa razy na pakiet <lol>

instalowanie graficzne nie jest dobrym pomyslem, po prostu wejdz na plyte i wydaj polecenie (jako root):

# rpm -Uvh <nazwa paczki> 

niestety przy korzystaniu z (_rpma_ → RPM-a) ORT samemu musisz sie zatroszczyc o zaleznosci i to wlasnie one sa powodem proszenia o plyty instalacyjne,

slowo zaleznosci oznacza ze dany pakiet wymaga do swojego prawidlowego dzialania zainstalowanie innego pakietu/ow lub bibliotek/i

@ perl

Wyszłem z załorzenia ze lepiej uaktualnić Fedore i używać YUM ,

do pobrania nowych wersji bibliotek i programów , poprawione

wychodzą co jakiś czas , a nie stać w tyle !!!!!!!!

no faktycznie to rozwiazanie jest bardzo polecane, ale co bedzie jezeli mamy polaczenie modemowe w domu? przy FC3 i moim necie 256kbs zciaganie uaktualnien trwalo prawie 4 godziny :/

a domyslalem sie ze marcintom ma swoje powody zeby uzywac plyt z pakietami a nie pobierac je z sieci

@!Ci

fatycznie zapomnialem o tym programiku, niemniej chodzilo mi o wskazanie pomyslu :)

Wielkie dzięki za zainteresowanie ale nie do końca wiem na czym stoję tzn

Główny problem mojego postu jest taki że ( wiem że instalacja podwujnym klikaniem pakietów rpm nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale jest ,więc zakładam że z niej korzystam ) tenże instalator prosi o tak jak pisałem jedną z płyt CD a ja mam jedną DVD której nie akceptuje. I to jest denerwujące. Jestem bardzo początkującym userem więc wolałbym narazie nie decydować o tym jakie pakiety doinstalować z FC/4 DVD. Dlatego jeśli by ktoś wiedział co właśnie z tym zrobić to byłbym ogromnie wdzięczny.

Ale właściwie tak z ciekawości zapytam czy istnieje coś takiego co wyciągnęło by z rpm-a wszystko to czego będzie potrzebował przy instalacji no a przynajmniej te pakiety które miałbym ręcznie doinstalować z płyty instalacyjnej bo jak narazie innego wyjścia to nie mam.

No tak apropos tego łącza - tak marcintom ma z tym problem bo NEO w wersji 128 to nie jest rewelka w dzisiejszych czasach. :)

Jestet tu nowy ale mam podobny problem

Właśnie w Gnome ust sys/ dodaj usuń instalator prosi o płytę numer ? i tu przy DVD jest problem bo nie odczytuje pakiertów.

Spotkało mnie to po instalacji świeżej kopi i po urucho,ieniu okazało sie że podczas instalacji zapomniałem zaznaczyć kilku programików domyślnie nie instalowanych. Duże było moje ździwienie gdy chciałem je doinstalować z płyty - oczywiście nie udało się.

Poniewaz jestem jeszcze zielony nie od razu daje sobie radę z instalacją - a część programółw w necie znalazłem tylko jako źródła .

Tak żę mam pytanie czy jest jakaś prosta metoda korzystaniaz dodaj usuń programy z wykorzystanie płyty DVD a może najlepiej zdobyc płytki CD

lepsza albo i nie lepsza, ale odczytywac pakiety z DVD powinno (przez dodaj/usun), w tygodniu bede mial dostep do kompa z FC4 i zobacze o co chodzi,

mam tylko pytanie czy uaktualnialiscie system? czy po akutalizacji jest to samo? bo moze ten problem zostal poprawiony

@marcintom i @wojtekp

Spróbujcie jeszcze jednego sposobu może to

W komputerze napęd DVD umieście jako urządzenie podstawowe (MASTER),

na danym kanale IDE

/edit/

Chyba wiecie o co chodzi

zmienić zworki z tyłu napedu DVD na oznaczenie MASTER (MA),

a ten drugi napęd na SLAVE (SL)