Skocz do zawartości

Cannot Find Lqt-mt

siomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem. Próbuję statycznie skompilować gui napisane w qt designer. Niestety dostaje coś takiego:

g++ -Wl,-rpath,/usr/lib/qt-3.3/lib -o podejscie_1 .obj/main.o .obj/main_form.o .obj/konsola.o .obj/moc_main_form.o .obj/moc_konsola.o -L/usr/lib/qt-3.3/lib -L/usr/X11R6/lib -static -lqt-mt -lXext -lX11 -lm -lpthread

/usr/bin/ld: cannot find -lqt-mt

collect2: ld returned 1 exit status

make: *** [podejscie_1] Błąd 1

Mam zainstalowane qt-devel, qt. Wyniki locate libqt-mt.so:

locate libqt-mt.so

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3.3.4

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3.3

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3

Czytałem o tym problemie na stronie red hata, ale nie został rozwiązany. Dał sobie ktoś radę z tym?

locate libqt-mt.so

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3.3.4

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3.3

/usr/lib/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3

Z tego co wiem, to to są wszystko biblioteki dynamiczne. Statyczne mają chyba zawsze (?) rozszerzenie .a.

A tak swoją drogą, to po co chcesz linkować statycznie? Jest to przeciez odradzane - zwiększa się zapotrzebowanie na RAM i trudniej jest zachować bezpieczeństwo w systemie (przy linkowaniu dynamicznym wystarczy zaktualizować samą dziurawą bibliotekę; przy statycznym - biibliotekę i każdy statycznie zlinkowany program).

Statycznie linkuje się głównie zamknięte aplikacje oraz programy potrzebne do ratowania systemu.

http://people.redhat.com/~drepper/no_stati...ic_linking.html (jakby co, to Ulrich Drepper jest głównym deweloperem glibc).

/edit/

Przejrzałem speca do Qt i, faktycznie, statyczna biblioteka nie jest w ogóle teraz dostarczana :]

Witam,

Qrcze szkoda, że nie ma wersji statycznej. Wiem o tym wszystkim o czym piszesz, ale muszę skompilować program statycznie. Program będzie prezentowany na innym komputerze do którego nie mam dostępu. I co teraz mam zrobić? Samemu skompilować Qt? Btw są dostepne jakieś rpm-y z Qt4? Bo nie znalazłem nigdzie na sieci dla FC.