Skocz do zawartości

Automatyczne Ładowanie Dodatkowych Modułów

TomaszKa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Chciałbym, aby moja FC2 przy starcie ładowała dodatkowo jeden moduł (odpowiadający za poprawne działanie modemu). Niestety coś mi z tym nie wychodzi.

Domyślnie po instalacji, nie było plików /etc/modules.conf, ani /etc/conf.modules...był za to /etc/modprobe.conf

Początkowo w nim (modprobe.conf) dopisałem linię:

install slamr /sbin/modprobe --ignore-install slamr

Lecz to nie poskutkowało...

stworzyłem więc plik /etc/conf.modules oraz na wszelki wypadek ln do niego w /etc/modules.conf

i tam wpisałem w/w linię, lecz także bez efektów. Próbowałem także bez opcji "--ignore-install"

W logach nie ma żadnej informacji, nawet o próbie załadowania tego modułu.

Oczywiście, jeśli próbuję go ładować z poziomu basha, czyli

# /sbin/modprobe slamr

wtedy wszystko jest OK.

Co robię źle???

Pozdrawiam,

Tomek

Hmm... Sprawdzałem u siebie na modułach do karty dźwiękowej - ładowały się dopiero przy pierwszym użyciu karty. Czy po próbie skorzystania z modemu się załaduje? Może samo install slamr pomoże?

stworzyłem więc plik /etc/conf.modules oraz na wszelki wypadek ln do niego w /etc/modules.conf

i tam wpisałem w/w linię, lecz także bez efektów.

Jądra z serii 2.6 używają tylko /etc/modprobe.conf.

Witajcie.

Chciałbym, aby moja FC2 przy starcie ładowała dodatkowo jeden moduł (odpowiadający za poprawne działanie modemu). Niestety coś mi z tym nie wychodzi.

Domyślnie po instalacji, nie było plików /etc/modules.conf, ani /etc/conf.modules...był za to /etc/modprobe.conf

i tam wpisałem w/w linię, lecz także bez efektów. Próbowałem także bez opcji "--ignore-install"

W logach nie ma żadnej informacji, nawet o próbie załadowania tego modułu.

Oczywiście, jeśli próbuję go ładować z poziomu basha, czyli

# /sbin/modprobe slamr

wtedy wszystko jest OK.

Co robię źle???

Pozdrawiam,

Tomek

/etc/modprobe.conf to nie jest plik który uruchamia zawarte w nim polecenia na wzór windowsowego autoexec'a - jest to zbiór zasad zarządzających modułami.

Służy on w skrócie do definiowania aliasów modułów, parametrów ich ładowania, ale nie do samodzielnego uruchamiania.

Najlepszym miejscem na wpisanie takiej linijki jest koniec pliku

/etc/rc.d/rc.local

Jest to skrypt uruchamiany PO wszystkich innych skryptach startowych i załadowaniu potrzebnych modułów jądra.

( świetnie nadaje się to miejsce do ręcznego załadowania modułów karty dźwiękowej, które domyślnie są ładowane dopiero po pierwszym użyciu, co czasami skutkuje pięknym ekranem z informacją o błędzie serwera dźwięku w KDE )