Patt Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 Mam nietypowy problem (szczegolnie dla mnie ), nie moge poprzez graficzne srodowisko (KDE) zalogowac sie na konto roota, wyswietla komunikat: Root logins are not allowed natomiast moge sie przelogowac poprzez terminal, wpisujac: su - co prawda wszystko moge zrobic przez niego, ale zalezy mi tez na graficznych narzedziach administratorskich ma ktos na to rozwiazanie ? Pozdrawiam... Patt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 A po kiego grzyba chcesz się na roota logować?? Dla konfiguracji sysa wystarczy su - z konsoli. Tak przynajmniej masz większą szanse, że sobie systemu nie rozpieprzysz. A co do Root logins are not allowed To w jakimś pliku pamiętam, że można było ustawić. Ale nie radze. [edit] A końca nie doczytałem... zalezy mi tez na graficznych narzedziach administratorskich Równie dobrze można je z konsoli na rootcie udpalić. Zresztą przy ich odpalaniu i tak przważnie pyta o hasło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patt Napisano Sierpień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 dzieki za odpowiedz... faktycznie moze i tak jest lepiej... logowac sie bedac w poszczegolnych narzedziach... Pozdrawiam... Patt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi