max3d20 Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Witam.Mam dość nietypowy problem.Jak uruchamia się system wyskakuję ekran powitalny w ładnej oprawie graficznej, kiedy chcę się zalogować monitor raz mignie i wyskakuję komunikat : "Program ekranu powitalnego nie funkcjonuję prawidłowo, nastąpi próba użycia innego programu" i wyskakuję okienko bardzo uproszczone z którego mogę się już bez problemu zalogować.Nie wiem gdzie i co namieszałęm i nie mogę się pozbyć tego problemu .Na początku mi to nie przeszkadzało , ale teraz jest uciążliwe.Jak naprawić ekran powitalny , próbowałem fsck z nadzieją , że coś pomoże , ale nic z tego .Przy starcie widoczne jest jeszcze logo firmy Nvidia na białym tle , może gdzieś tutaj jest problem???Z góry dziękuję za wszelką pomoc.Pozdro for all users Fedora Core and Debian Sarge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Miałem taki sam problem, niestety nie znalazłem rozwiązania. Zainstalowałem system celem sprawdzenia, czy "na czysto" zaraz po instalacji problem będzie się powtarzał. Po tej czynności już nie wystąpił. Jedyne, co podejrzewam, to chyba pakiety, które wcześniej zainstalowałem (o ile pamiętam były to pakiety do Fedory 3, zamiast 4). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max3d20 Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Ja też instalowałem sporo pakietów, pewnie któryś z nich coś uszkodził i wydaję mi się , że naprawa tego nie będzie łatwa ,chyba ,że ktoś jest expertem od komend w linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Reinstalka/aktualizacja gdm/kdm/xdm pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Po pierwsze może to pomoże jako root w terminalu program mc edytujesz /boot/grub/grub.conf i wyszukaj przykład u mnie kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1.1398_FC4 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet chodzi o to zebyś usunął to rhgb i powino być tak kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1.1398_FC4 ro root=LABEL=/1 quiet Tylko upewnij się co do wersji kernela jaki masz, możesz mieć inny i możę być inna numeracja ja mam taki "2.6.12-1.1398_FC4" I usuń tylko to "rhgb" do niczego nie poczebne i przy sterach Nvidi przez to mogą być problemy /edit/ A czytając dalej twojego posta edytuj /etc/sysconfig/deskop tam zmienisz sobie DISPLAYMANAGERA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max3d20 Napisano Sierpień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Dzięki arturek za poradę, ale niestety nic to nie dało.Fedora Core 4 nie jest jednak dobrze przygotowana do użytkowania , łatwo można coś spierniczyć tak jak ja to zrobiłęm i teraz nie mogę naprawić, to dlatego że jestem początkującym.Pozdrawiam i czekam na jakiś nowy pomysł z waszej strony.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Sierpień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Reinstalka/aktualizacja gdm/kdm/xdm pomoże Faktycznie - miałem ten sam problem - aktualizacja gdm pomogła natychmiast (gdm z instalki fedory jest prawdopodobnie uszkodzony)....spróbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max3d20 Napisano Sierpień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Hm.., czyli pewnie z "dodaj usuń programy" tak?? mam zaktualizować , jeśli tak , to zaraz sprawdzę , chyba że można inaczej , a wydaję mi się że tak hehe,tylko ja jeszcze nie kumam linuksa dobrze .Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Hm.., czyli pewnie z "dodaj usuń programy" tak?? mam zaktualizować , jeśli tak , to zaraz sprawdzę , chyba że można inaczej , a wydaję mi się że tak hehe,tylko ja jeszcze nie kumam linuksa dobrze .Dzięki http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5702 http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...c=5615&hl=yumex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max3d20 Napisano Sierpień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Dobra dzięki , już sobie poradziłęm.Przeinstalowałęm tylko Gnome Display Manager (GDM) i wystarczyło.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszubart Napisano Sierpień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2005 Ja też mam taki sam problem z ekranem logowania . Kilka pierwszych dni po zainstalowaniu systemu działało bez problemu, a potem wystąpił problem z ekranem logowania, taki jak opisany wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi