Skocz do zawartości

Ekran Powitalny

max3d20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam dość nietypowy problem.Jak uruchamia się system wyskakuję ekran powitalny w ładnej oprawie graficznej, kiedy chcę się zalogować monitor raz mignie i wyskakuję komunikat : "Program ekranu powitalnego nie funkcjonuję prawidłowo, nastąpi próba użycia innego programu" i wyskakuję okienko bardzo uproszczone z którego mogę się już bez problemu zalogować.Nie wiem gdzie i co namieszałęm i nie mogę się pozbyć tego problemu .Na początku mi to nie przeszkadzało , ale teraz jest uciążliwe.Jak naprawić ekran powitalny , próbowałem fsck z nadzieją , że coś pomoże , ale nic z tego .Przy starcie widoczne jest jeszcze logo firmy Nvidia na białym tle , może gdzieś tutaj jest problem???Z góry dziękuję za wszelką pomoc.Pozdro for all users Fedora Core and Debian Sarge.

Miałem taki sam problem, niestety nie znalazłem rozwiązania. Zainstalowałem system celem sprawdzenia, czy "na czysto" zaraz po instalacji problem będzie się powtarzał. Po tej czynności już nie wystąpił. Jedyne, co podejrzewam, to chyba pakiety, które wcześniej zainstalowałem (o ile pamiętam były to pakiety do Fedory 3, zamiast 4).

Po pierwsze może to pomoże

jako root w terminalu program mc edytujesz

/boot/grub/grub.conf

i wyszukaj przykład u mnie

kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1.1398_FC4 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet

chodzi o to zebyś usunął to rhgb

i powino być tak

kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1.1398_FC4 ro root=LABEL=/1 quiet

Tylko upewnij się co do wersji kernela jaki masz,

możesz mieć inny i możę być inna numeracja

ja mam taki "2.6.12-1.1398_FC4"

I usuń tylko to "rhgb" do niczego nie poczebne

i przy sterach Nvidi przez to mogą być problemy

/edit/

A czytając dalej twojego posta edytuj

/etc/sysconfig/deskop

tam zmienisz sobie DISPLAYMANAGERA

Dzięki arturek za poradę, ale niestety nic to nie dało.Fedora Core 4 nie jest jednak dobrze przygotowana do użytkowania , łatwo można coś spierniczyć tak jak ja to zrobiłęm i teraz nie mogę naprawić, to dlatego że jestem początkującym.Pozdrawiam i czekam na jakiś nowy pomysł z waszej strony.Dzięki

Hm.., czyli pewnie z "dodaj usuń programy" tak?? mam zaktualizować , jeśli tak , to zaraz sprawdzę , chyba że można inaczej , a wydaję mi się że tak hehe,tylko ja jeszcze nie kumam linuksa dobrze .Dzięki

http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5702

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...c=5615&hl=yumex