Skocz do zawartości

Fc4 Cofa O 2 Godziny Czas W Bios-ie

Peter_M

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa twardziele, na jednym Winda XP Home a na drugim Fedora Core 4.

Gdy w FC4 w ustawieniach "Data i czas" włączyłem Network Time Protocol to zauważyłem, że po przełączeniu na Windows mam czas o 2 godziny cofnięty (jest 17 - taka była właściwa w Fedorze godzina, a w Biosie i Windzie jest 15).

Korzystam ze standardowych, dostępnych wraz z FC4 serwerów czasu:0.pool.ntp.org, 1.pool.ntp.org, 2.pool.ntp.org, clock.redhat.com, clock2.redhat.com.

Te powyższe serwery działają bardzo dobrze, aktualizują czas podczas uruchamiania systemu i w Fedorze jest wszystko o'kay. Niestety przy przełączaniu na Windę czas, jak wyżej pisałem, zostaje cofnięty o 2 godziny. Tak dzieje się w Biosie i oczywiście jest w Windzie. Zmiana w Windzie następuje dopiero po aktualizacji czasu poprzez połączenie się z windosowskim serwerem czasu.

Spróbowałem w pliku /etc/ntp.conf zmienić serwery czasu na polskie serwery czasowe: ntp.center.pl

vega.cbk.poznan.pl

info.cyf-kr.edu.pl

ntp.icm.edu.pl

task.gda.pl

time.atman.pl

ntp.man.poznan.pl

ntp.atcom.net.pl

Niestety podobnie jak standardowe serwery czasowe Fedory w Fedorze ustawiają prawidłowy czas ale przy wyłączaniu lub przełączaniu kompa na Windę czas zostałe przestawiony w Biosie o 2 godziny do tyłu.

Oczywiście w Fedorze mam prawidłową sferę czasową: Europa/Warszawa.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem?

Czy mogę prosić o pomoc?

Pewnie ustawiłeś, że czas jest w UTC. Wyłącz tę opcję, to pod GNU/Linuskem jak i Windowsem będziesz miał ten sam czas.

Wadą tego rozwiązanie jest jednak to, iż Fedora nie będzie dokonywać poprawiania czasu podczas zmiany na zimowy lub letni.

Ja tam osobiście wolę mieć czas w UTC. Działa bez problemów w GNU/Linuksie jak i FreeBSD :D