pawelq3 Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Mam problem, (choć dlam nie to nie jest problem, to staruszka, która używa tego komputera ma inne zdanie ). Podczas instalacji osławionej neostrady tp (i to nie osławionej dzięki świetnej pracy - wręcz przeciwnie) wolałem używać języka angielskiego. Tak więc od początku instalacji systemu do jej końca wszystko było w tym języku. Teraz niestety obudziłem się z ręką w nocniku, bo w 'Applications\System Settings\Language' mam do wyboru: 1. English (USA), 2... jakie dwa?!?!?!?! no właśnie. nie mam zadnego wyboru. Proszę o pomoc (najszybciej jak się da, bo zaraz wracam do domu (drugi koniec polski) i chciałbym by ten komp wreszcie działał bezawaryjnie (co w przypadku pracy na winndowsie jest delikatnie mówiąc awykonalne). Dodam jeszcze, że postawiłem Fedorę Core 3. Z góry dzieki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 [y4kk0@X skins]$ cat /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" [y4kk0@X skins]$ cat /etc/sysconfig/keyboard KEYBOARDTYPE="pc" KEYTABLE="pl" [y4kk0@X skins]$ W Xach masz możliwość wpisywania polskich znaków diakrytycznych? Doinstaluj jeszcze te paczki (listing z FC4): [y4kk0@X skins]$ yum groupinfo "Polish Support" Setting up Group Process Setting up repositories Group: Polish Support Required Groups: ISO8859-2 Support Optional Packages kde-i18n-Polish openoffice.org-langpack-pl_PL man-pages-pl aspell-pl [y4kk0@X skins]$ yum groupinfo "ISO8859-2 Support" Setting up Group Process Setting up repositories Group: ISO8859-2 Support Mandatory Packages: fonts-ISO8859-2 Optional Packages fonts-ISO8859-2-75dpi fonts-ISO8859-2-100dpi [y4kk0@X skins]$ Czasami jeszcze Gnome chowa gdzieś jeszcze informacje o używanym kodowaniu. Było kiedyś na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi