bleee8 Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Chodzi mi o to, że chcę aby podczas wyłączania systemu automatycznie wykonywała się jakaś komenda no i niestety nie wiem gdzie to trzeba wpisać Może ktoś mi pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 1. Rozwiązanie lamerskie: dopisz swoje polecenia na samym początku pliku /etc/init.d/killall 2. Rozwiazanie trochę lepsze: Zrób skrypt działający z chkconfig: http://www.redhat.com/magazine/010aug05/de...ts/tips_tricks/ Przykładowy skrypt jest w /usr/share/fedora/template.init (paczka fedora-rpmdevtools) i zrobić mu tak, by uruchamiał się w runlevelu 0, ale przed killall i halt (będziesz musiał pozmieniać numerki w /etc/rc.d/rc0.d/) Pierwsze rozwiązanie jest gorsze, bo stracisz swoje zmiany przy aktualizacji paczki initscripts. Resztę dokumentacji znajdziesz tutaj: rpm -qd initscripts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cHawk Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 ...jeżeli chcesz wyłączyć z poziomu konsoli to mozesz do komendy dopisać tą która chchesz żeby się uruchamiała lub zrobić swoją komende...nie rozumiem zbytnio, napisz jak chcesz wyłączyć system, i jaką komende wykonywać... :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bleee8 Napisano Sierpień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 hmm, wydaje mi się, żę nie umiem napisać tego skryptu ... jeszcze No bo często zapominam przed wyłączeniem systemu wpisać stopadsl no i właśnie chciałem, żeby to polecenie wykonywało się automatycznie. Jeszcze nie umiem pisać skryptów, więc może napiszecie co, jak i gdzie Z góry thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi