fed_ex Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Dlaczego ON (czyli Yum) znowu mi to robi. uruchamiam komendę: yum search perl wczesniej robilem yum search RealPlayer no i elegancko wszystko na tacy... jak wpisuje polecenie: yum install perl.i386 lub yum install RealPlayer to dostaje informacje: ... extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do [root@mistrz DOWNLOAD]# Co to ma znaczyć!! a juz tak zachwalałem tego YUMA! Czesc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Ja nie używam yuma, ale wydaje mi się, że zamiast yum search perl powinno być yum provides perl yum install perl.i386 To powinno być bez tego .i386 i najlepiej jest IMO wpisywać all z małej litery (realplayer zamiast RealPlayer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Nothing to do Na 99.9% masz perla w systemie. Jest to program dość często wykorzystywany. Co pokazuje: rpm -q perl Jeśli chodzi o RealPlayera, to go albo nie ma w repozytoriach (nie wiem czy producent pozwala na jego rozprowadzanie), albo paczka ma inną nazwę. zamiast yum search perl powinno być yum provides perl I to i to będzie działać :] Różnica pomiędzy tymi parametrami jest taka, iż - search szuka w opisach pakietów - provides w nazwach plików dostarczanych w paczkach To powinno być bez tego .i386 Może być :-) yum pozwala na instalację paczki o określonej architekturze (przydatne na x86_64): MISC Specifying package names A package can be referred to for install,update,list,remove etc with any of the fol- lowing: name name.arch name-ver name-ver-rel name-ver-rel.arch name-epoch:ver-rel.arch epoch:name-ver-rel.arch For example: yum remove kernel-2.4.1-10.i686 (↑man yum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi