Skocz do zawartości

Starsze Pakiety .rpm

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Poszukuje pakietu z jadrem kernel-2.6.11-1.27_FC3.rpm. Dzisiaj przeszukiwalem google i nie moge znalezc miejsca skad moge sciagnac wspomniany pakiet. Sa juz nowsze wersje kernela dla tej dystrybucji, jednak ja koniecznie potrzebuje ta wersje, gdyz mam problem ze skompilowanym driverem dostarczonym dokladnie do tej wersji jadra. Ladowanie modulu z - force raczej odpada bo pozniej dziwnie niestabilnie sie calosc zachowuje. Jesli ma ktos jakies sugestie jak sobie z tym poradzic prosze o info :)

kernel-2.6.11-1.27_FC3.rpm

Hmm... Jak ktoś nie będzie miał tego w cachu, to raczej nie znajdziesz. Powód jest prosty - nikt nie trzyma dziurawych jąder.

mam problem ze skompilowanym driverem dostarczonym dokladnie do tej wersji jadra.

Lepiej powiedz co to za sterownik. Ze względów bezpieczeństwa proponowałbym CI raczej przekompilować ten moduł.

Ze względów bezpieczeństwa proponowałbym CI raczej przekompilować ten moduł

No wlasnie w tym problem, ze te sterowniki to gotowe moduly *.ko i nic wiecej. Nie ma po prostu z czego przekompilowac tych modulow. A poki co ta wersja pod Fedore to jedyne rozsadne wyjscie, bo nie bede sie pakowac w jadra 2.4.18 czy inne z rownie dawnych czasow. Firma ktora tak dostarcza sterowniki pod linuksa to Adlink a dokladniej PCI-9112 Reasumujac, nie interesuje mnie bezpieczenstwo bo i tak nie mam zamiaru tego wpinac do sieci czy cos .. chodzi o to zeby uruchomic ta karte na w miare nowym jadrze, ktore pozniej jeszcze bede probowal patchowac zeby lepiej wygladalo pod wzgledem real time.

Firma ktora tak dostarcza sterowniki pod linuksa to Adlink a dokladniej PCI-9112

Kretyni <_< Ciekawe po co w ogóle udostępniali sterowniki skoro nie da się ich używać...

pozniej jeszcze bede probowal patchowac zeby lepiej wygladalo pod wzgledem real time.

Jeśli chcesz coś patchować, to będziesz musiał przekompilować jądro. Naprawdopodobniej po tej operacji gotowy moduł juz nie będzie chciał się poprawie załadować :/

Jeśli chcesz coś patchować, to będziesz musiał przekompilować jądro. Naprawdopodobniej po tej operacji gotowy moduł juz nie będzie chciał się poprawie załadować :/

A jak zrobie to na tym samym pliku .config, dodatkowo bedzie wersja kernela ta sama + patche mi potrzebne + patche fedory, ktore bezblednie sie dadza nalozyc. Myslisz ze to duza roznice zrobi? Jak probowalem pod Debianem, to mi chodzilo na jadrze 2.4.18 zrobionym przez kogos ( w sensie nie orginalnym Debianowym 2.4.18 )

Kernel w tej wersji pod Core 3 jest na rpm.pbone.net z jakiegoś repa distro.ibiblio.org.

Dzieki ze poszukales, ale niestety to tylko pbone.net twierdzi ze tam jest ta wersja. W rzeczywistosci udalo mi sie znalezc tylko 2.6.12, ktore wszedzie na mirrorach teraz lezy.

Myslisz ze to duza roznice zrobi?

Zależy tez co to za patche. Moga zawsze coś trochę pozmieniać. Musisz też użyć tej samej wersji kompilatora. Różnie z tym bywa.

Ja zaczynałem przygode z GNU/Linuskem od dyskietkowych minidystrybucji → http://www.grzegorz.net/download.html#linux (niczego innego nie miałem wtedy). W jednej było jajko 2.0.36 a w drugiej 2.0.38 (chyba, nie pamietam dokładnie). Był taki problem, iż w jednej nie było modułu do mojej karty sieciowej. Przekopiowałem go z tej drugiej i ładowałem z force :> Karta sieciowa ożyła, a system chodził stabilnie. Ech, to były czasy... ^_^

Nie wiem czy tak samo będzie z nowymi kernelami - są o wiele bardziej złożone.