studys Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 Witam! Fedorke 3 mam w sumie od niedawna i jeszcze nie miałem czasu w nią się wgryść. Mam takie pytanko: gdzie i co zmienić żeby przy starcie systemu domyślnym były Windy oraz dłuższy czas na wybór? Windy dlatego ponieważ z komputera w domu oststnio więcej korzysta moja żona, choć w FC też ma założone konto i na razie tylko sobie grała. Chcę jeszcze podpiąc dyski ntfs ale to widze że jest juz opisane w innych postach. Z góry wielkie dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 gdzie i co zmienić żeby przy starcie systemu domyślnym były Windy oraz dłuższy czas na wybór? Musisz w pliku grub.conf dokonać zmian. Opcja timeout odpowiada za czas, a opcja default za domyślny system. Pobuszuj troche na wiki, masz tam też przykładowy plik grub.conf → http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.GRUB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 (edytowane) Wyedytuj plik /boot/grub/grub.conf - tam jest wybór domyślnego systemu i czasu oczekiwania przed jego uruchomieniem. Po raz kolejny troche za późno... Edytowane Sierpień 27, 2005 przez Zuk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 musisz wyedytowac plik /etc/grub.conf: - aby wydluzyc czas wyswietlania menu edytujesz pozycje timeout=10 (czas w sekundach) - aby ustawic domyslnie Winde edytujesz pozycje default=0 (gdzie numer oznacza kolejne pozycje title i tak pierwsza pozycja title ma numer 0 kolejna 1 i tak dalej; ty musisz sobie wpisac numer title z Windows XP) Edit: ale jestem wolny 2 mnie wyprzedzilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 (edytowane) musisz wyedytowac plik /etc/grub.conf: a nie /boot/grub/grub.conf??? Ja mam w tym miejscu config gruba, troche dziwną lokalizacje podałeś choć może mi się tylko wydawać. Być może właśnie tam znajduje się to u Ciebie. W wiki też tak podają: Konfiguracja * grub.conf - plik konfiguracyjny GRUB-a Jest to plik znajdujący się w katalogu /boot/grub/. W nim definiuje się wszystkie opcje uruchomiania. Edytowane Sierpień 27, 2005 przez Zuk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 a nie /boot/grub/grub.conf??? Ja mam w tym miejscu config gruba, troche dziwną lokalizacje podałeś choć może mi się tylko wydawać. Być może właśnie tam znajduje się to u Ciebie. u Ciebie i u mnie tam znajduje sie link do /boot/grub/grub.conf, aby nie pisac tak dlugo podalem lokalizacje w /etc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Sierpień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 Odpowiedż przyszła szybciej niż myślałem. Już zmieniłem i zaraz zobaczymy czy zrobiłem to dobrze. Jak nie to nie wiem czy system wystartuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2005 jak nie zmieniles za duzo to powinno dzialac bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 Jest jescze jeden sposób i to łatwiejszy 1.) zainstalować pakiet system-config-boot 2.) Mamy ładny graficzny interfejs z menu " Ustawienia Systemowe > Bootloader " 3.) Lub polecenie z terminalu system-config-boot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Sierpień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 Już jest wsio OK. Troszkę musiałem rozgryść tenplik ale poszło mi to w miarę szybko. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 Jest jescze jeden sposób i to łatwiejszy 1.) zainstalować pakiet system-config-boot rzeczywiscie zbior pakietow system-config-* charakterystycznych dla systemow wywodzacych sie z RedHata jest bardzo przydatny i warto go stosowac, jednak sposob ktory podlaismy jest standardowy dla wiekszosci systemow linuksowych i z tego powodu warto go poznac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi