Skocz do zawartości

Wybór Systemu Przy Starcie

studys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Fedorke 3 mam w sumie od niedawna i jeszcze nie miałem czasu w nią się wgryść.

Mam takie pytanko:

gdzie i co zmienić żeby przy starcie systemu domyślnym były Windy oraz dłuższy czas na wybór?

Windy dlatego ponieważ z komputera w domu oststnio więcej korzysta moja żona, choć w FC też ma założone konto i na razie tylko sobie grała. Chcę jeszcze podpiąc dyski ntfs ale to widze że jest juz opisane w innych postach.

Z góry wielkie dzieki za pomoc.

gdzie i co zmienić żeby przy starcie systemu domyślnym były Windy oraz dłuższy czas na wybór?

Musisz w pliku grub.conf dokonać zmian. Opcja timeout odpowiada za czas, a opcja default za domyślny system. Pobuszuj troche na wiki, masz tam też przykładowy plik grub.conf → http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.GRUB

Wyedytuj plik

/boot/grub/grub.conf

- tam jest wybór domyślnego systemu i czasu oczekiwania przed jego uruchomieniem.

Po raz kolejny troche za późno...

Edytowane przez Zuk87

musisz wyedytowac plik /etc/grub.conf:

- aby wydluzyc czas wyswietlania menu edytujesz pozycje timeout=10 (czas w sekundach)

- aby ustawic domyslnie Winde edytujesz pozycje default=0 (gdzie numer oznacza kolejne pozycje title i tak pierwsza pozycja title ma numer 0 kolejna 1 i tak dalej; ty musisz sobie wpisac numer title z Windows XP)

Edit:

ale jestem wolny :P

2 mnie wyprzedzilo ;)

musisz wyedytowac plik /etc/grub.conf:

a nie /boot/grub/grub.conf??? Ja mam w tym miejscu config gruba, troche dziwną lokalizacje podałeś choć może mi się tylko wydawać. Być może właśnie tam znajduje się to u Ciebie.

W wiki też tak podają:

Konfiguracja

* grub.conf - plik konfiguracyjny GRUB-a

Jest to plik znajdujący się w katalogu /boot/grub/. W nim definiuje się wszystkie opcje uruchomiania.

Edytowane przez Zuk87

a nie /boot/grub/grub.conf??? Ja mam w tym miejscu config gruba, troche dziwną lokalizacje podałeś choć może mi się tylko wydawać. Być może właśnie tam znajduje się to u Ciebie.

u Ciebie i u mnie tam znajduje sie link do /boot/grub/grub.conf, aby nie pisac tak dlugo podalem lokalizacje w /etc/ :)

Jest jescze jeden sposób i to łatwiejszy

1.) zainstalować pakiet system-config-boot

rzeczywiscie zbior pakietow system-config-* charakterystycznych dla systemow wywodzacych sie z RedHata jest bardzo przydatny i warto go stosowac, jednak sposob ktory podlaismy jest standardowy dla wiekszosci systemow linuksowych i z tego powodu warto go poznac