studys Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 Mam możliwość zmiany sprzętu: procesor, płyta główna i karta graficzna. Czy (_linux'a_ → Linuksa) ORT będę musiał odnowa instalować? Mam obaw, że w nowej konfiguracji może sie nie uruchomić. Co mogę zrobić żeby nie tracić tego co już mam w swojej FC? Nowy sprzęt nie będzie rewelacyjny ale i tak lepszy niż jest teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 jeśli /home masz na osobnej partycji to raczej nie wiele stracisz danych i ustawień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Sierpień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 Wsio mam na jednej partycji. Ale ja bym niechciał odnowa instalować. A bedzie zmiana procesora, na płycie będzie innego producenta chipset i nowsza karta graficzna. Chyba jest na to jakiś sposób, żeby nie potrzebna była ponowna instalacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 Jeśli nie kompilowałeś sobie programów pod swój procesor to nie powinno być większych problemów. Pamiętaj tylko, by miec włączoną usługę kudzu. Czasami może się zdarzyć, iż X-y nie będą chciały wstać po zmianie grafiki. Odpal wtedy program system-config-display i na nowo je skonfiguruj. Był tez taki wątek na forum - poszukaj. Nastęþnym razem zrób sobie osbny /home - to się bardzo opłaca: - dane są mniej narażone na niebezpieczeństwo padnięcia głównego systemu plików - powodujesz mniejszą fragmentację partycji z systemem → szybsze działanie - można bezproblemowo reinstalować/upgrade'ować system bez obawy o ustawienia użytkownika - nie zapchasz nigdy przez przypadek partycji / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Sierpień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 A jak włączyć tą usługę Kudzu? Grafika będzie tego samego producenta i w sumie niewiele nowsza. W wolnych chwilach przejrzę forum i temety, ale nieukrywam że tego jest duzo i teraz bym raczej nie wyrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2005 A jak włączyć tą usługę Kudzu? jezeli nic samemu nie wylaczales to kudzu masz wlaczone (takie jest ustawienie domyslne systemu) na wszelki wypadek przejdz do konta superuzytkownika: su - potem wydaj polecenie: ntsysv i znajdz kudzu i zaznacz zeby byl przy nim znaczek 'x' wtedy przy kazdym uruchamianiu systemu Linux bedzie wyszukiwal nowych urzadzen i instalowal dla nich sterowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 możesz jeszcze otworzyć graficzne menu z usługami, w gnomie jest to pod środowisko -> ustawienia systemowe -> ustawienia serwera -> usługi albo z konsoli (oczywiście z roota) system-config-services Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Sierpień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2005 Kudzu dobrze się spisuje. Moja nowa konfiguracja może nie jest porywająca ale powoli pnę się do góry. W sumie moja FC3 nie chodzi wiele szybciej ale zawsze coś. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi