Mr Groch Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Witam Swiezo po isntalacji systemu Fedora Core 4 uruchomilem program up2date, sciagnal ponad 900 MB pakietow do aktualizacji i niestety zawiesil sie podczas isnatalcji (gdzies w polowie) Po ponownym uruchomieniu poszlo juz wsyztsko OK, ale niestety w systemie zostalo mi mnostwo smieci i nie usmiecha mi sie usuwac tego wszystkiego recznie.. Mam kilka pytan: - czy pliki z katalogu var/spool/up2date/ moge usunac bez obaw? Katalog ten po aktualizacji systemu zajmuje ponad 900 MB, a wydzielilem partycje tylko 1 GB na katalog /var - niestety ale po wadliwej aktualizacji mam mnostwo zdublowanych aplikacji w systemie (stare i nowe wersje), co bardzo ladnie widac przegladajac liste pakietow rpm (np firefox 1.0.4 i 1.0.6, KDE 3.4 i 3.4.2, itd). Czy istnieje jakis zautomatyzowany sposob aby usunac stare wersje tych aplikacji z systemu? Swizo po isntalacji system zajmowal 3 GB, po felernej aktualizacji ponad 5 GB, wiec to nie blad w bazie dnaych pakietow - aplikacje fizycznie wystepuja podwojnie (np katalog firefox1.0.4 i 1.0.6 w /usr/lib) Z gory dziekuje za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Możesz wejśc do tego katalogu i spróbować jeszcze raz je zaktualizować. Te pliki można usunąć, są ci nie potrzebne, najwyżej up2date sobie ściągnie coś jeszcze raz . A do aktualizacji używaj (_yum'a_ → yuma) ORT, gdzyż jest zdecydowanie lepszy. Możesz spróbować yumem system zaktualizować, to może usunie to co niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Groch Napisano Sierpień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Niestety ani up2date ani yum nie chca ruszac juz aktualizowanych i starych pakietow... EDIT Zaczale juz recznie usuwac te stare pakiety, ale w takim tempie to zajmie mi to caly dzien... Da sie jakos zrobic, by w przegladarce plikow, dodac do menu kontekstowego po kliknieciu pakietu rpm opcje ¨Odinstaluj pakiet¨ oprocz standartowego instalatora pakietow? Byloby to dla mnie wygodnijesze i szybsze niz reczne usuwanie z konsoli kazdego pakietu po kolei... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi