bleee8 Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Wcześniej napisałem posta, ale nadal nie mogę sobie z tym poradzić Chodzi mi o to, żeby automatycznie przy wyłączaniu sytemu uruchamiało się polecenie stopadsl (kochana Neostrada ), bo jak zapomnę wydać to polecenie to komputer "nie wyłącza się do końca". Gajownik podpowiedział mi żebym napisał skrypta, nom ale tu jest problem => nie umiem pisać skryptów...jeszcze Więc tak pomyślałem sobie że może ktoś by mi podpowiedziedział co, jak i gdzie... Z góry thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Ten skrypt chyba nie powinien być skomplikowany #!/bin/bash stopadsl Potem chmod +x skrypt. Teraz tylko pozostaje podpięcie go odpowiednio, aby zadziałał podczas wyłączania kompa. Już Ci gajownik pisał, jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bleee8 Napisano Wrzesień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Faktycznie nie jest skomplikowny Tylko napiszcie step by step jak go "opdpowiednio podpiąć" żeby automatycznie uruchamiał się wraz z wyłączeniem kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Ja tam się chkconfigiem nie bawiłem, więc nie moge Ci napisać nic więcej, jak to dopisanie tej linijki do /etc/init.d/killall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bleee8 Napisano Wrzesień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 No, ale dopisanie tej linijki do /etc/init.d/killall niczego nie daje. Nadal komputer "nie wyłącza się do końca". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 A dopisałeś to po #! /bin/bash a przed # Bring down all unneeded services that are still running (there shouldn't # be any, so this is just a sanity check) ? Zreszta napisz co tam dopisałes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bleee8 Napisano Wrzesień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Gdy zapomne wydać polecenia "stopadsl" i wyłącze komputer to pojawia się coś takiego: Uruchamianie killall: unregister_netdevice: waiting for ppp0 to become free. Usage count=1 unregister_netdevice: waiting for ppp0 to become free. Usage count=1 unregister_netdevice: waiting for ppp0 to become free. Usage count=1 unregister_netdevice: waiting for ppp0 to become free. Usage count=1 itd. Edytowałem plik /etc/init.d/killall no i wstawiłem tam "stopadsl" (w miejscu, w którym napisał wyżej gajownik), ale to nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi