klimasr Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Witam, Proszę o pomoc. Wpisałem coś błędnie w pliku fstab i przy starcie system zatrzymuje się w momęcie sprawdzania systemów plików. Wywala komunikat : no filal newline at the end of /etc/fstab. Po wpisaniu hasła root-a mogę odpalić MC i edytować fstab-a lecz nie można zapisać zmian. Jak zapisać w tym przypadku zmainy w fstab-ie, lub inaczej naprawić ten błąd. Z góry zdiękuję za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Na rootcie nie możesz zapisać zmian? F10 i save nie działa? Co wypluwa niby? Albo vim /etc/fstab, zmiany, a potem :wq i też musi działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 nie pamiętam ja w orginale, ale na polski że system plików tylko do odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Po otrzymaniu tego komunikatu normalnie mogłeś się zalogować? I jak już, to czy na pewno byłeś na rootcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Nie mogłem się zalogować, system zatrzymuje się aby naprawić uszkodzony system pkików. Daje dwie możliwość ctrl-d- startuje od nowa lub po wpisaniu hasła roota -można naprawać system plików za pomocą np. fsck. Również z tego poziomu można odpalić mc i przeglądać jego zawartość, ale nie można wprowadzać żadnych zmian ( bo system plików iest tylko do odczytu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 A to na moje oko są 2 wyjścia. 1-sze, to uruchomić kompa z jakiegoś livecd i zmienić ten plik przez niego. 2-gie, to odpalić kompa z cd1 w trybie rescue, chrootnąć się na system i wtedy go przez vima wyedytować. Nie sprawdzałem, ale powinno się tak dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Dzięki za pomoc, tylko nie jestem tak zaawansowany w te klocki 1. Co to jest livecd. 2. Czy możesz mi bliżej opisać ja uruchomić rescue ? Dzięki za dotychczasową pomoc i proszę i jeszcze Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Livecd to jest distro linuksa odpalane bezpośrednio z płyty bez instalki i użycia dyzia twardego. Tryb rescue uruchamia się tak → * w biosie ustawiasz bootowanie na cdrom (jeżeli nie masz) * włożenie cd1 do cdka ( ) * po jeg odpaleniu wpisać linux rescue * potem chroot /mnt/sysimage * i na koniec vim /mnt/sysimage/etc/fstab Wydaje mi się, ze powinno się dać to zrobić normalnie. A jeszcze co do fstaba, to radze się zapoznać z poleceniami mount -a i umount -a. Wtedy nie będziesz miał żadnych problemów po edycji fstaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi