Skocz do zawartości

Qt3+mysql

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Zbudowałem sobie paczke z tą bazą (wcześniej miałem ze źródeł), jednak z poziomu qt3 nie mogę się do niej dostać. Znalazłem więc taki opis na forum Slacka, jak dodać tą obsługe → link.

Stargałem więc sobie przez apta źródła dla tego qt i w katalogu tego pluginu wpisuje

qmake -o Makefile "INCLUDEPATH+=/usr/include/mysql" "LIBS+=-L/usr/lib/mysql -L/usr/lib/qt3/lib" mysql.pro

I się niby plugin buduje. Jedynny problem w tym, że wyskakuje błąd <_<

/usr/bin/ld: cannot find -lqt
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [../../../sqldrivers/libqsqlmysql.so] B³±d 1

Na forum już widziałem problemy z tym -lqt, ale to Fedory dotyczyło, dlatego mam nadzieje, że to jest drobny error podobny do tego z ~/.bashrc, co ostatnio pisałem ;)

[edit]

Już wiem, gdzie miałem błąd. Ta powyższa linijka powinna wyglądać tak

qmake -o Makefile "INCLUDEPATH+=/usr/include/mysql"
"LIBS+=-L/usr/lib/mysql -L/usr/lib/" mysql.pro

Czyli to jest już rozwiązane. Ale znowu mam inny problem. Ściągnąłem sobie w paczce ten art -> http://free.of.pl/q/qtmoux/qt3/qtsec/l2-07.php

Jednak mam problemy z jego odpaleniem (kiedyś chodziło). Po wpisaniu make wyskakuje

g++  -o mysql1 .obj/main.o .obj/form1.o .obj/moc_form1.o -L/usr/share/qt3/lib -L/usr/X11R6/lib -lqt-mt -lXext -lX11 -lm -lpthread
/usr/bin/ld: warning: libstdc++.so.5, needed by /usr/share/qt3/lib/libqt-mt.so, may conflict with libstdc++.so.6 

Jednak się skompiluje. Po jego odpaleniu

QSqlDatabase: QMYSQL3 driver not loaded       
QSqlDatabase: available drivers: 

I nie wiem, czemu się pluje o jego brak czy cuś, skoro go skompilowałem i umieściłem w /usr/lib/qt/plugins/sqldrivers/ :?:

Edytowane przez lszk

Takie pytanie: dlaczego nie dociągniesz tego → http://packages.debian.org/unstable/libs/l...libqt3-mt-mysql ? IMHO będzie prościej niż ręczna kompilacja.

Bo to jest paczka z unstable ;-] Ona ma swoje zależności

Rozpakowanie libqt3-mt-mysql (z libqt3-mt-mysql_3.3.4-7_i386.deb) ...
dpkg: problemy z zale¿no¶ciami uniemo¿liwiaj± skonfigurowanie libqt3-mt-mysql:
libqt3-mt-mysql zale¿y od libc6 (>= 2.3.5-1); jednak¿e:
 Wersja libc6 w systemie to 2.3.2.ds1-22.
libqt3-mt-mysql zale¿y od libmysqlclient12; jednak¿e:
 Pakiet libmysqlclient12 nie jest zainstalowany.
libqt3-mt-mysql zale¿y od libqt3-mt (>= 3:3.3.4); jednak¿e:
 Pakiet libqt3-mt nie jest zainstalowany.
libqt3-mt-mysql zale¿y od libxinerama1; jednak¿e:
 Pakiet libxinerama1 nie jest zainstalowany.
dpkg: b³±d przetwarzania libqt3-mt-mysql (--install):
problemy z zale¿no¶ciami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wyst±pi³y b³êdy podczas przetwarzania:
libqt3-mt-mysql

Jeżeli je spełnie, to wymieszam paczki z testinga i unstable, co nie jest zalecane. Musiałbym wtedy całkowicie przejść na sida, a tego nie chce ;-)

Skoro komuś na Slacku się dało, to tu też musi się dać ;-)

[edit]

Właściwie teraz widze, że w repach dla testinga też jest ten pakiet, ale również ma zależności → jeżeli je spełnie, to mój mysql z paczki pójdzie się walić ;]

apt-get -f install
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zale¿no¶ci... Gotowe
Naprawianie zale¿no¶ci... Gotowe
Zostan± zainstalowane nastêpuj±ce dodatkowe pakiety:
 libmysqlclient12 mysql-common
Nastêpuj±ce pakiety zostan± USUNIÊTE:
 libqt3-mt-mysql mysql
Zostan± zainstalowane nastêpuj±ce NOWE pakiety:
 libmysqlclient12 mysql-common
0 zaktualizowanych, 2 nowo zainstalowanych, 2 do usuniêcia i 5 nie zaktualizowanych.
1 nie w pe³ni zainstalowanych lub usuniêtych.
Konieczne pobranie 332kB archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 24,4MB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuowaæ? [T/n] 

[edt2]

Ale czemu przy do usunięcia jest ta paczka <_<

ebian:/home/lszk# dpkg -l |grep libqt3-mt-mysql
iU  libqt3-mt-mysql               3.3.4-7                  MySQL database driver for Qt3 (Threaded)
debian:/home/lszk# 

Czyli jednak mam te paczke <_< Ale instalować teżją idzie, więc to chyba jakaś inna wersja. Ale i tak nie chodzi.

Nic nie instalowałem na siłe, nie naśmieciłem w sysie (pilnuje tego), co do rekompilacji, to zobacze. Ale co mnie ciekawi → podałeś mi linka do wersji 3.3.4-7, którą nie chciało zainstalować przez zależności, a to ostatnie polecenie w tamtym poście wyświetliło obecność paczki w tej samej wersji :|

Spróbuje może jeszcze wszystko przez apta poinstalować i zobacze, czy ruszy wtedy*.

Gryzie mnie tylko, że tamta kompilacji tego modułu była wg. opisy ze strony producenta, czyli powinno w miare chodzić ;)

I jeszcze to mnie denerwuje (nawet bardziej)

/usr/bin/ld: warning: libstdc++.so.5, needed by /usr/share/qt3/lib/libqt-mt.so, may conflict with libstdc++.so.6

bo mam to przy kompilacji każdego progsa w qt. A nie moge żadnego wywalić, bo te paczki pociągają za sobą połowe systemu każda ;)

Albo lepiej spróbuje zbudować paczki przez apt-get -b source, ponieważ bardzo mi zależy na wpisie --with-charset=latin2, bo bez tego dostaje kur*** z tymi znaczkami polskimi ;) A to przynajmniej stworzy identyczne paczki (łącznie z nazwami), jak te z rep. I nie powinno być problemu <_< Chociaż znowu nie wiem, jak tam coś zmienić :/ Skakać po makefile'ach :/

podałeś mi linka do wersji 3.3.4-7, którą nie chciało zainstalować przez zależności, a to ostatnie polecenie w tamtym poście wyświetliło obecność paczki w tej samej wersji :|

No tu Ci nei poradze, bo nie mam Debiana. Możesz w apt sprawdzić czy nie ma konfliktów w zależnościach?

Może ta paczka będzie działać → http://packages.debian.org/unstable/libs/libqt3-mysql ?

Mam w systemie obie biblioteki libstd++.so.[56] i się o to nie pluje. Nie wiem o co tu za abrdzo biega :/

Albo lepiej spróbuje zbudować paczki przez apt-get -b source, ponieważ bardzo mi zależy na wpisie --with-charset=latin2, bo bez tego dostaje kur*** z tymi znaczkami polskimi ;)

A nie lepiej przerzucić się na UTF-8? ;-)

Zrobiłem tak, jak wczoraj pisałem. Wyplewiłem wszystko z systemu i poinstalowałem przez apt. I teraz chodzi. Na p.c.o.l jeden użytkownik zasugerował mi, że to może być wina wersji kompilatora (qt3 poszło w gcc3, a plugin gcc4). Niemniej postaram się pociągnać tamten topic, może się dowiem, co źle zrobiłem. Chciałbym wiedzieć na przyszłość.

BTW. Może mi przy okazji wytłumaczysz, jak to jest z tym utf8 i polskimi znaczkami? Bo nie moge tego zrozumieć. Jak sobie ustawie na utf, to ich nie otrzymam → albo mi je źle wyświetla w phpmyadminie albo pod konsolą. Na latin2 nie mam takich problemów, dlatego chciałbym wiedziec <_<

Jesli chodzi o UTF-8 to najlepiej będzie chyba zerknąć do Ubuntu - tam to jest OOTB. Przeklejanie konfigów z Fedory raczej nie będzie miało sensu, bo tutaj jest to trochę inaczej zrobione (w Debianie chyba nie ma /etc/sysconfig, ale sobie głowy nie dam uciąć).

Jesli chodzi o konsolę, to musisz ustawić jakąś czcionkę obsługującą UTF-8 (LatArCyrHeb*) oraz ładować mapę klawiatury z parametrem -u.