**Marcin Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Jestem dośc początkujący w linuksie wiec zrozumcie Mam mały problem....chciałem skompilować pod FC4 nową wersję kernela...jednak po kompilacji zawsze mam komunikat że nie można podmountować root-a mam dysk sata i system plików ext3 więc dałem by kontroler sata i obsługa ext3 była na stałe w kernelu....jednak efekt jest ten sam pomyślałem że problem jest z obsługą sata więc zainstalowałem linuksa na dysku ide z konfigiem z działajacej instalacji...efekt taki sam spróbowałem więc działające jądra zbootować bez pliku initrd i się okazało że wtedy też pokazuje taki komunikat wypakowałem initrd i podmoutowałem go i sie okazało z to spakowany /proc jest znalazłem na PLD opis jak uaktualnić /proc pod nowy kernel...tylko ze dla PLD a nie fedory... w zwiazku z tym mam kilka pytań: 1. czy da się zbootować jądro nie tworząc dla niego initrd tak by partycja z rootem była widoczna dla niego 2. jak w fedorze wygenerować initrd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 PO CO kompilujesz nowe jajo, a nie ściągasz przez yuma :?: :?: Tylko to mi powiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Wrzesień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 bo pod aktualnym nie działa sterownik do neta...wiesza się cały system dlatego chce uaktualnić i sprawdzic z nowszym jajem...ndiswrapper też nie działa i pokazuje ten sam błąd....z tego co czytałem u wszystkich wystepują problemy z rt2400 tylko w zależności od karty mniejsze lub wieksze....raz mi się udało odpalić neta ale po restarcie kernel panic...napisałem na forum u osoby zajmujacej sie tym sterownikiem ale on chce debug trace....więc skompilowałem sterownik z opcja debug ale w logach nic się nie zapisało więc mu nie pomoge...czasem aktywując go widze tylko "Error for wirless request "set bite rate"" sterownik działa pod fc3 ale jak zrobiłem update ->fc4 to nie widział mi dysku i musiałem zrobić czystą instalacje fc4 więc sam juz nie wiem jak zrobić zeby mieć fc4 z nowym jądrem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Po pierwsze jajko aktualizowane przez yum a kompilowane to duuuuuuuuuża różnica. Co do driverów rt2400 to użyj wersji beta na starym jajku. Ja używam wersji driverów rt2500 z cvs i mi dziala. A i jeszcze AD.2 /sbin/mkinitrd nazwa initrd wersja kernela np u mnie /sbin/mkinitrd initrd-2.6.12.5.img 2.6.12.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Wrzesień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 wersja beta nie działa (_wogóle_ → w ogóle) ORT (tez jest opisane)....wersja cvs działa jak opisałem a czym się różni pokrótce jajo z yuma i jajo kompilowane? może uda mi się odpalić neta jak wczesniej do 1 restaru wtedy sobie przez yuma zaciągne...thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi