julin Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Jako absolutny zieloniutki (pierwszy w życiu stawiany serwer) mam następujący problem: Postawiłem Fedora Core 4 (z Linux +) wszystko działa, (hurra ) Zacząłem stawiać Mambo z wszystkimi wymaganiami stawianymi przez tego CMS’a sobie dałem radę tylko z jednym nie mogę. W sprawdzeniu jakie dokonuje mambo przed instalacją wyświetla komunikat: serwer nie obsługuje MySQL. Sam mysql działa nawet założyłem bazę, ale zupełnie nie mam pojęcia co zrobić żeby mambo widziało bazę. (Żadnego phpadmina nie mogę znaleźć) Gdybym mógł prosić o pomoc, co zrobić żeby phpowskie Mambo widziało MySQLa. Poproszę też o użycie prostego języka takiego dla Begiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Sprawdz, czy masz w systemie zainstalowaną paczke php-mysql (rpm -qa |grep mysql). Napisz też sobie plik z funkcją phpinfo(), aby sprawdzić, czy php ją obsługuje. Gdzieś tak w 3/4 powinno o nim być. <?php phpinfo(); ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julin Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 znalazłem pakiet sie nazywa - php-mysql-5.0.4-10.i386.rpm i jest na pierwszej płycie FC 4 wszystko ruszyło Za sugestie bardzo dziękuję Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi