seler Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Witam, mam laptop IBM r50e z FC4. Problemem jest brak trybu tekstowego. Przelaczenie ctrl+alt+Fx wyswietla czaarny ekran. Przelaczenie inittab w start na init 3, powoduje ze tryb tekstowy jest, ale juz wpisanie z palca init 5 powoduje pojawienie sie x-ow i brak mozliwosci przelaczenia sie na konsole... Wnioskuje ze to kwestia jakichs ustawien trybu 5, tylko jakich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 To może tez być problem w sterownikach. System zaktualizowany? Jak włączysz X-y przez startx, a następnie je wyłączysz, to normalnie potem działa tryb tekstowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seler Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 start przez init 3, X-y przes startx: mozna się przełączać do konsoli. Problem rozwiązałem. wymusiłem ustawienia framebuffera na 1024x768@24 poprzez dodanie wpisu do /boot/grub/grub.conf w liniijce "kernel" wpisu: vga=0x318 co prawda na samym starcie pojawia sie błąd w stylu: mknod create device console 17 failed czy cos takiego ale wszystko hula bez zarzutu i wreszcie mam konsolę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booge Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Thx for the tip :] U mnie ustawienia vga=0x317 dało piękne efekty. Konsola w 1024x768 smiga az milo Pozdrawiam, Booge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi