San Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Witam! z dumą oświadczam że udało mi się zainstalować nakładkę graficzną na 'parted' [niech żyje apt-get!!!] więc pora na pytania^^ czy jeśli zmniejszę jakąś tam partycję to czy nie pokasują mi się pliki na niej zawarte? i czy zwiększy mi partycję na której jest system? Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Jak ją za bardzo zmniejszysz, to możesz stracić dane. Ale jak ją jakoś rosądnie zmiejszysz, to chyba nie powinieneś ich stracić. Systemowa partycja nie zwiększy się automatycznie, muszisz ją powiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 chodziło mi o to czy będę mógł ją powiększyć jak będę miał system włączony hehe, na razie nie ważne. gdy chcę zmienić wielkość partycji to mi pokazuje coś z 'i' w dymku i mogę kliknąć ok. z tym że nie pojawia mi się tam żaden tekst. jak nacisnę ok to miga jakieś okienko z paskiem postępu, i nic się więcej nie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 No i sie nie bedzie dzialo A odmontowałeś przedtem tą partycję którą chcesz zwiekszać/zmniejszać/formatować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 bynajmniej to jak wtedy zmienię partycję z systemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 ja ze tak powiem z tego co mi wiadomo nie zmienisz rozmiaru partycji po uprzednim odmontowaniu jej, do tego celu używam plytki (kiedys jak kupilem w linux+ extra "Aurox 9.4") na piątej cd byla taka plytka co startuje jak liveCd tylko (bazuje to chyba cos na gentoo) ale mozesz uruchomic wlasnie z niej qtparted i wtedy mozna manipulować ile wlezie, bo partycje są nie podmontowane, ale skoro twierdzisz ze idzie - to powodzenia zycze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Ja w sumie i tak bym to zrobił fdiskiem a po tem resize, ale to kwestia gustu :)A jak chcesz systemową zmieniać, to chyba raqczej musisz zrobić to z poziomu jakiejś dystrybucji live :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Wrzesień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 zaopatrzyłem się już w płytkę live 'cdlinux.pl' ale w międzyczasie mi padły partycje :| muszę najpierw nad tym zapanować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi