grs_84pl Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Sorrki ale nie wiedziałem gdzie to wstawić. To jest moja pierwsza przygoda z FC4. Potrzebuje informacji, do tej pory używałem Mandrivy. 1. W MDK bylo urpmi. Jaki jest tego odpowiednik w FC ??? 2. Do urpmi jest kupe stron takich jak http://easyurpmi.zarb.org/ istnieje coś takiego w FC??? 3. Chciałem wyświetlić liste wszystkich rpm-ów do zainstalowania, ale nie wiem jak to zrobić. Klikam "dodaj/usuń pakiety" i dostaje liste podzieloną na sekcje takie jak przy instalacji... 4. Zrobiłem wpis w /etc/fstab/ mniej wiecej taki: /dev/hdc1 /mnt/win_c ntfs default 0 0 Przy ladowaniu sys mam komunikat ze nie ma takiego systemu plików ntfs. Musze coś wkompilować w jądro ?? (ps. wszystko pisze z pamięci wiec mogą być błędy) Wiem ze prawdopodobnie jest coś takiego na forum. Przepraszam za zanieczyszczanie ale niestety nie mam czasu przeszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 1. W MDK bylo urpmi. Jaki jest tego odpowiednik w FC ??? Nie używałem MDK, ale myślę, że odpowiednikiem URPMI w FC będzie yum, więcej w FAQ 4. Zrobiłem wpis w /etc/fstab/ mniej wiecej taki: KOD /dev/hdc1 /mnt/win_c ntfs default 0 0 Musisz doinstalować "łatkę" odpowiednią dla Twojego jądra, żeby Fedora mogła obsługiwać NTFS, znajdziesz ją tutaj. U mnie wpis dotyczący fstab wygląda tak: /dev/sda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 PzdR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Wielkie dzięki Dokładnie o to mi chodziło Pisze juz z FC4 ;] A tą łatke zainstluje jak zrobie aktualizacje systemu, bo widziałem, że sa odpowiedniedo kazdego z Jąd(e)r Pozdrawiam ! Zainstalwałem nowy kernel z końcówką 1447 odpowiednia do tego paczke i dalej nie chodzi... Tan sam błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 A czy zainstalowałeś paczkę dla odpowiedniej dla Ciebie architektury?? uname -m Więcej w FAQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 2. Do urpmi jest kupe stron takich jak http://easyurpmi.zarb.org/ istnieje coś takiego w FC??? W Fedorze nie ma takich stron, choć może parę znalazłoby się. Najlepiej nauczyć się obsługi yuma. 3. Chciałem wyświetlić liste wszystkich rpm-ów do zainstalowania, ale nie wiem jak to zrobić. Klikam "dodaj/usuń pakiety" i dostaje liste podzieloną na sekcje takie jak przy instalacji... Listę można oglądać na wiele sposobów, naucz się obsługi yuma. To narzędzie, o którym mówisz niezupełnie działa (czytaj → nie działa). Podobno działa, jeśli nie masz w systemie żadnych paczek poza tymi, które wgrałeś podczas instalacji. Jednym słowem: zapomnij Istnieje graficzna nakładka na yum - yumex, i choć to jeszcze niedojrzały program, działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 A co do ntfs, to załadowałeś modul ? modprobe ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 heh jestem szybka bestia i juz skonfigurowałem (_yum'a_ → yuma) ORT i nawet kapuje co nie co jak go używać. Problem z ntfs-em tez sie rozwiązał. Zła architektura. Skapnąlem sie wcześniej ale nie mogłem usunąć tej złej paczki. Ale teraz jest ok Wielkie dzieki za zainteresowanie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 heh jestem szybka bestia i juz skonfigurowałem yuma i nawet kapuje co nie co jak go używać. yum install yumex i odpalenie Yum Extender z menu poprawi Twoj humor :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi