ojdas Napisano Wrzesień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2005 po instalacji mysql chcialem zalogowac sie na roota i co otrzymuje: [root@localhost bin]# ./mysql -u root -p Enter password: ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) w czym moze byc problem?? pzdr piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nilo Napisano Wrzesień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2005 Odpaliles po instalacji mysqld? Jak nie to do czego ma sie podlaczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Wrzesień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2005 sprawdz czy symlink wkazuje na plik mysql.sock. jak nie to popraw go u mnie mysql.sock jest w /var/lib/mysql/ zdaje sie ze mysqla odpala sie za pomoca czegos takiego ==> /usr/local/bin/mysqld_safe & pozdro500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OiSiS Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 Witam. Jestem nowy ale wiem chyba jak rozwiązać Twój problem . Piszę teraz z pracy i nie mam dostępu do (_linuxa_ → Linuksa) ORT więc opiszę z głowy i niektóre polecenia nie będą dokładne ale szukaj czegoś w tym stylu : Po I. Musisz zainicjować stworzenie baz danych potrzebnych MySQL do poprawnego działania (coś w stylu): mysqladmin_install_db Po II. Musisz zmienić uprawnienia do katalgu w którym się te bazy danych zainstalowały, czyli wydac polecenie w stylu: chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql Najprawdopodobniej w tym katalogu one będą i serwer MySQLd będzie chodził na koncie "mysql" Po III. Musisz odpalić serwer MySQLd czyli: mysqld_safe& Powinno teraz przy pomocy polecenia: ps auxw | grep mysqld wyświetlić kilka uruchomionych serwerów MySQLd (jeden na root reszta na mysql) Po IV. Musisz się zalogować i zmienić hasło ROOT dla bezpieczeństwa . # mysqladmin -u root -p Po V. Opłaca się zobaczyć do pliku my.ini można tam sobie skonfigurować serwer MySQL, a plik powinien być tu: /etc/my.ini Po VI. Polecam PHPMyAdmin, jest to nakłądka napisana w PHP do zarządzania serwerem MySQL. Po VII. Nie wymądrzam się ale taka informacja pozwoli mam nadzieję zaoszczędzić sporo czasu ludziom uruchamiającym po raz pierwszym serwer baz danych, pamiętam jak sam się naszukałem opisów. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 mysqladmin_install_db Ale żeby to polecenie zadziałało, to najpierw musisz odpalić usługe mysql. service mysqld start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OiSiS Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Oj nie jestem pewien bo w tej bazie która jest tworzona są wszystkie dane na temat userów, haseł itp, a skoro jej nie ma to nic nie odpalisz , ale na 100% nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Oj nie jestem pewien bo w tej bazie która jest tworzona są wszystkie dane na temat userów, haseł itp, a skoro jej nie ma to nic nie odpalisz , ale na 100% nie jestem pewien. No rzeczywiście masz racje, zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi