Theriel Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Witajcie. Chcąc zrobić trochę porządków wylogowałem się, wpisuję root, hasło i... dostaję komunikat w pop-upie -> "Administrator nie może się logować". What the... ? Nie mam zielonego pojęcia co jest grane. Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Bo tak ma być i kropka ;-) Na roota się nie wchodzi w taki sposób W kdm chyba był taki kwiatek (w gdm nie wiem). W jego pliku konfiguracyjnym się to ustawiało badajże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Jezeli to GDM MENU Ustawienia systemowe > Okno logowania > Bezpieczeństwo Terminal polecenie: gdmsetup i tam masz opcje ze możesz logować się jako root wiesz ze jest to niezalecane przez "su -" tez możesz wszystko zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Jest to KDM... nie obraziłbym się, gdyby komuś się przypomniało gdzie szukać albo co dokładnie zrobić w kwestii tego "kwiatka"... ;-]. Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Jest to KDM... nie obraziłbym się, gdyby komuś się przypomniało gdzie szukać albo co dokładnie zrobić w kwestii tego "kwiatka"... ;-]. ale po co? nie ma absolutnie zadnego powodu by logowac sie w Xy na koncie roota... zaloguj sie jako user, wejdz w terminal, su z kreska (su -) i dzialaj. Mozesz odpalac wszystkie programy, np. kcontrolcenter :-) http://skawina.eu.org/linux/root101.html "porzadki" o ktorych mowisz mozesz spokojnie zrobic w sposob zalecany na systemach *unixowych Edycja: z ciekawosci spytalem Pana Gógla wpisujac "kdm root login X" :-) ... i jak juz naprawde musisz, choc ROBISZ ZLE to: edytujesz /usr/kde/3.4/share/config/kdm/kdmrc i zmieniasz "false" w AllowRootLogin=false na "true" i to wszystko... z tego co wygoglowalem w 30 sekund to mozna kiedys bylo zrobic to w Kmenu>>Centrum Sterowania w dziale "menadzer logowania" wybierajac "Tryb administratora"... ale teraz tego tam nie widze. Pewnie wywalili ta opcje z GUI... I NIE PRZYPADKIEM, nie radze uzywac w ten sposob konta administratora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Dobra, wyleczyłeś mnie. Terminal i su chyba mi wystarczy ;-]. Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 su - http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi