milosz1987 Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 witam, odłączyłem główny dysk, na którym miałem fedore i w jego miejsce podłączyłem pusty dysk, na którym zainstalowałem win2k. następnie podłączyłem dyski w starej kolejności, tak że teraz ten z fedorką to hda, a ten z win2k to hdb. uzupełniłem grub.conf zgodnie z tym co przeczytałem tutaj na forum i ... uruchamiając pozycję windowsów wyskakuje mi błąd Running Windows 2000 Professional BRAK BLIKU NTLDR (czy jakoś tak) i co teraz zrobić? a o to mój grub.conf: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz title Fedora Core 3 (2.6.12-1.1376_FC3) (29 sierpien) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.12-1.1376_FC3 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 vga=788 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.12-1.1376_FC3.img title Windows 2000 Professional map (hd1) (hd0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showt...=38879&hl=NTLDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz1987 Napisano Wrzesień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 ten link sprawił, że nie spałem prawie całą noc. otóż zrobiłem tak jak tam było napisane (boot win2k z cd -> konsola -> fixmbr) ale to oczywiscie nadpisało mojego gruba. no i w tym momencie zaczęła się jazda. wchodząc do konsoli naprawczej fc3, po wydaniu polecenia chroot /mnt/sysimage wydawalem polecenie związane z grubem: grub-install /dev/hda cały czas wywalał błędy że nie ma takiego urządzenia. po 2-3 godzinach skapnąłem się, że przy instalacji fc3, po automatycznym partycjonowaniu dysku, fc3 załadowała mi LVM. dzisiaj naprawdę nie wiem po co mi to było ! (tak przy okazji, wie ktoś jak to usunąć?) po tym zabiegu ponownie próbowałem zainstalować gruba poleceniem: grub-install /dev/VolGroup00/LogVol00 no i to magicznie wciąż nic nie pomagało. wywalało komunikat który brzmiał chyba tak: cannot find (coś tam) in bios przed chwilą wszedłem pod win2k na forum i przeczytałem, że można wpisać coś takiego w linii poleceń gruba (uruchomiłem ją w trybie awaryjnym): root (hd0,0) setup (hd0) no i jestem już na fedorce teraz tylko pytanie, jak ustawić gruba, żeby pociągnął windowsy, skoro sposób podany przez lszk nie działa? pozdrawiam i życze wytrwałości w przywracaniu gruba ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 map (hd1) (hd0) Powinno być: map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) /edit/ Jeśli Twoja sygnaturka jest aktualna, to ZAKTUALIZUJ SYSTEM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi