konrad85 Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Tzn prosze mi pomoc w uzyskaniu mozliwosci modyfikowania plikow na partycji vfat. Zamontowalem ale moge tylko ogladac pliki a nie moge zmieniac nazwy albo tworzyc nowych. robilem chmod ale nie pomoglo [root@localhost konrad]# chmod 777 -R /mnt/win_d chmod: `/mnt/win_d/filmy': Nie ma takiego pliku ani katalogu chmod: `/mnt/win_d/priv': Nie ma takiego pliku ani katalogu chmod: `/mnt/win_d/gry': Nie ma takiego pliku ani katalogu chmod: `/mnt/win_d/Zdjecia': Nie ma takiego pliku ani katalogu chmod: `/mnt/win_d/moje smiecie': Nie ma takiego pliku ani katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Pokaż, jak montujesz te partycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad85 Napisano Wrzesień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/win_c vfat auto,quiet,user,rw,dmask=0111,fmask=0000,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/hda5 /mnt/win_d vfat auto,quiet,user,rw,dmask=0111,fmask=0000,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 LABEL=¬J^E)^LÍw^@±Ä!hQÓ. swap swap defaults 0 0 -------------------------------------- a teraz to (_wogole_ → w ogóle) ORT cos namieszalem i mam na wszystkich ikonkach oprocz mnt i tmp w lokalicacji / przekreslony olowek i na niektorych jeszcze do tego "zakaz wjazdu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Spróbuj tak, jak ja mam /dev/hda1 /mnt/win_c vfat auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0 Na forum widze, że ludzie używają wpisu user (bez s na końcu). Mi tak chodzi, ale można sprawdzić obie. PS. Fajnego masz labela na swapie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad85 Napisano Wrzesień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Poprawilem tak jak napisales ale dalej nic. Ale mi sie wydaje ze idziemy w zla strone bo system widzi te partycje tylko z konta usera nie moge nic na nich modyfikowac a z roota moge. Wiec wydaje mi sie ze chodzi o uprawnienia dla usera ktorych to ja nie potrafie zmienic. Probowalem ale wlasnie napieszalem i teraz mam przekreslone olowki na folderach w calym systemie:) aha, spostrzeglem ze po moich zabawach z chmod podczas uruchamiania systemu pojawia sie cos w stylu ze nie moze otworzyc sendmail ale wszystko niby dziala. Prosze o pomoc z tymi uprawnieniami. i jeszcze jedno co zrobic z tym labelem swapa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 a sprobuj tak : /dev/hdc5 /mnt/win_d vfat defaults,umask=000,quiet,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 0 U mnie tak działa. Ale w sumie iocharset=iso8859-2 można zamienić a UTF8 bo mi ogonków z windowsa nie wyświwtla Pozdro ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Wystarczy zmienić właściciela i najlepiej grupę dla /mnt/win_c oraz /mnt/win_d, można to zrobić z poziomu konsoli poleceniami chown / chgrp (koniecznie dodać parametr -R) lub zalogować się na nową sesję jako root i zrobić to z poziomu pulpitu (konsola szybsza). Modyfikacje FSTAB w takich przypadkach powinny być ostatecznością... Co do SWAP to powinno być: LABEL=SWAP-(numer partycji) swap swap defaults 0 0 Na przykład u mnie jest: LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad85 Napisano Wrzesień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Wystarczy zmienić właściciela i najlepiej grupę dla /mnt/win_c oraz /mnt/win_d, można to zrobić z poziomu konsoli poleceniami chown / chgrp (koniecznie dodać parametr -R) lub zalogować się na nową sesję jako root i zrobić to z poziomu pulpitu (konsola szybsza). Modyfikacje FSTAB w takich przypadkach powinny być ostatecznością... Co do SWAP to powinno być: LABEL=SWAP-(numer partycji) swap swap defaults 0 0 Na przykład u mnie jest: LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0 >Wystarczy zmienić właściciela i najlepiej grupę dla /mnt/win_c oraz /mnt/win_d, >można to zrobić z poziomu konsoli poleceniami chown / chgrp >(koniecznie dodać parametr -R) Poprosze o dokladniejszy opis (krok po kroku) >lub zalogować się na nową sesję jako root i zrobić to z poziomu pulpitu (konsola >szybsza) probowalem ale zaznaczam chaczyk przy polu zapis i on mi sie sam po ulamku sekundy odznacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Poprosze o dokladniejszy opis (krok po kroku) moze bys sie troszke wysilil i przeczytal dokumentacji troszeczke, man chgrp man chown info chgrp info chown od tego pownienes zaczynac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Ok więc to idzie tak, chown - oznacza change owner czyli zmień właściciela natomiast chgrp - oznacza change group czyli zmień grupę dla danego zasobu. Stosuje się to tak: chown "parametry" "login" "ścieżka_katalogu" (w twoim wypadku punktu montowania) chgrp "parametry" "nazwa_grupy" "ścieżka..." można też zapisać krócej - chown "parametry" "login.nazwa_grupy" "ścieżka" I tak żeby nadać katalogowi /mnt/win_c właściciela root i grupę root trzeba wydać polecenia: chown -R root /mnt/win_c chgrp -R root /mnt/win_c lub: chown -R root.root /mnt/win_c Parametr -R dodaje się po to, aby zastosować zmiany właściciela oraz grupy dla wszystkich podkatalogów i plików znajdujących się w katalogu ze ścieżki. Naturalnie operacje te wykonuj jak root. Poleceniami chown i chgrp możesz zmieniać właściciela dla wybranych katalogów i plików w systemie, nie tylko dla punktów montowania dysków, tak więc warto umieć korzystać z tych poleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad85 Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Cos mi nie wychodzi. Wydaje te polecenia (bedac rootem): chown -R root /mnt/win_c chgrp -R root /mnt/win_c lub: chown -R root.root /mnt/win_c i otrzymuje komunikaty: nie mozna zmienic wlasciciela 'sciezka' Operacja niedozwolona nie mozna zmienic grupy 'sciazka' Operacja niedozwolona Co mam zrobic? ----- drwxr-xr-x 2 root root 131072 lis 23 2003 recycled [root@localhost win_d]# chown -R konrad recycled chown: zmiana właściciela `recycled': Operacja niedozwolona chown: zmiana właściciela `recycled/desktop.ini': Operacja niedozwolona chown: zmiana właściciela `recycled/info2': Operacja niedozwolona [root@localhost win_d]# chgrp -R konrad recycled chgrp: nie można zmienić grupy `recycled': Operacja niedozwolona chgrp: nie można zmienić grupy `recycled/desktop.ini': Operacja niedozwolona chgrp: nie można zmienić grupy `recycled/info2': Operacja niedozwolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Spróbuj jako root ale: "su -" (czyli z kreską) i napisz czy zadziałało, a po drugie miałeś wstawić swój login i swoją nazwę grupy w polecenia chown i chgrp, a nie login i grupę root. Innymi słowy zakładając, że twój login systemowy to konrad, a grupa również konrad wydaj polecenia: su - chown -R konrad /mnt/win_c chgrp -R konrad /mnt/win_c Za konrad wstawiasz swój login i grupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 hehehe wlasnie dlatego napisalem zeby sobie manuala poczytal bo bezmyslne wpisywanie komend na nic nie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Czytanie manuali to faktycznie podstawa, ale generalnie pewne rzeczy dobrze pojmuje się gdy są objaśnione na dobrych przykładach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad85 Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 co powiecie na to? [konrad@localhost ~]$ su - Password: [root@localhost ~]# chgrp -R konrad /mnt/win_c chgrp: nie można zmienić grupy `/mnt/win_c': Operacja niedozwolona chgrp: nie można zmienić grupy `/mnt/win_c/hiberfil.sys': Operacja niedozwolona chgrp: nie można zmienić grupy `/mnt/win_c/windows': Operacja niedozwolona chgrp: nie można zmienić grupy `/mnt/win_c/windows/system32': Operacja niedozwolona . .. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi