Skocz do zawartości

Pelne Prawa Dostepu Do Partycji Vfat

konrad85

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm faktycznie dość dziwna sytuacja, w zasadzie wystarczy że zmienisz tylko chown aby uzyskać dostęp do plików w systemie, a czemu nie chce ci zmienić grupy to już nie mam pojęcia, może dlatego że grupa konrad nie istnieje ? Sprawdź w swoim katalogu home właściciela i grupę dla znajdujących się tam katalogów i na podstawie tego zmień grupę dla win_c i win_d. Zrzut konsoli pokazuje, że masz konrad@localhost, a nie konrad@konrad więc grupa konrad pewnie nie istnieje.

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

pokazuje, że masz konrad@localhost, a nie konrad@konrad więc grupa konrad pewnie nie istnieje.

Przecież w tym wypadku localhost, to jest nazwa hosta, a nie grupy.

lszk@debian:~$ cat /etc/group |grep '^lszk'
lszk:x:1000:

Czyli grupa mojego usera istnieje pomimo innego wpisu w hostname ;)

A mi się wydaje, że w ogóle problem leży gdzieś indziej. Przecież nikt jeszcze (przynajmniej na tym forum) nie miał tego typu problemu. Z tego, co pisał, to się wyłącznie chmodem bawił i sobie uprawnienia pousuwał :huh: Czyli po kiego teraz pod grupe usera przypisywać pliki z podmontowanych partycji?

W sumie w momencie gdy stał się właścicielem win_c i win_d z uprawnieniami rwx zmiana grupy nie jest już potrzebna i o tym pisałem powyżej, ale fakt jest faktem że wywalenie komunikatu błędu przy próbie zmiany grupy jest co najmniej podejrzane. Naturalnie nie jest to żadna katastrofa, bo po chown już może do woli modyfikować zawartość tych partycji, pozostaje jednak pytanie skąd ten błąd ?

a czemu chcesz rekurencyjnie zmieniac dostep do katalogow? dla mnie to dzialanie jest bez sensu bo nie jestes w stanie zmienic praw dostepu na partycji windows: vfat czy ntfs

A to niby czemu nie jesteś w stanie ? Jakoś ja gdy jeszcze miałem partycje "windowsowe" typu FAT32 zmieniałem uprawnienia dla wszystkich podkatalogów i wszystko śmigało znakomicie, natomiast z NTFS faktycznie może być inaczej. A polecenie chown konrad /mnt/win_c nie da koledze Konradowi totalnie nic jeśli rozumiesz o czym myślę.

[konrad@localhost ~]$ su -

Password:

[root@localhost ~]# cd /

[root@localhost /]# cd /home

[root@localhost home]# ls -l

razem 8

drwxr-xr-x 29 konrad konrad 4096 wrz 21 00:13 konrad

[root@localhost home]# chown -R konrad.konrad /mnt/win_c

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_c': Operacja niedozwolona

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_c/hiberfil.sys': Operacja niedozwolona

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_c/windows': Operacja niedozwolona

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_c/windows/system32': Operacja niedozwolona

itd

[root@localhost home]# chown konrad /mnt/win_c

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_c': Operacja niedozwolona

a nie da sie dac userowi konrad wszystkich uprawnien? a najwyzej pozniej sobie poograniczam.

wydaje mi sie ze kolega ktory twierdzi ze namieszalem chmodem ma racje bo po nieostroznej zabawie tym poleceniem mam na wszystkich folderach "przekreslony olowek w koleczku" (oprocz /mnt i /tmp) i na niektorych 'koleczko z przekatna" a pozatym tak jak juz pisalem po bawieniu sie chmodem przy starcie systemu mam bledy ze nie moze czytac z sendmail i jeszcze czegos.

To ja już nie wiem o co tu chodzi, ale w tej sytuacji możesz wklepać:

chmod -R o+rwx /mnt/win_c

chmod -R o+rwx /mnt/win_d

Tutaj nie powinno już być problemów, choć przyznam że takie rozwiązanie do eleganckich nie należy.

Inne rozwiązanie - dodaj siebie czyli użytkownika konrad do grupy root, choć z puntu widzenia bezpieczeństwa nie jest to najlepszy pomysł.

Hmm a czemu tylko dla partycji linuksowej? Powinno działać także dla windowsowej.

Prawdę powiedziawszy już nie wiem co ci poradzić, w FSTAB masz wszystko ok czyli umask=000 (mam nadzieję że zmieniłeś za poradą kolegi grs_84pl) co oznacza prawa zapisu dla wszystkich użytkowników - owner, group i others, dalej przy próbie zmiany właściciela i grupy wywala ci błąd, przy próbie zmiany uprawnień również błąd, słowem masakra. Skończyły mi się pomysły ;).

zainstalowalem system na nowo. zamontowalem partycje tak:

/dev/hda5 /mnt/win_d vfat

auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0

wpisuje:

[konrad@localhost ~]$ su -

Password:

[root@localhost ~]# chgrp konrad /mnt/win_d

chgrp: nie można zmienić grupy `/mnt/win_d': Operacja niedozwolona

[root@localhost ~]# chown konrad /mnt/win_d

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_d': Operacja niedozwolona

[root@localhost ~]#

dlaczego??????

a jak robie tak ze wchodze na roota i prawym na folder win_d bo chce zaznaczyc zeby bylo dla innych zapis, to mi sie zaznacza i w ulamku sekundy samo odznacza.

Dopisz user (albo users) i powinienna się pojawić możliwość zapisu przez usera. (albo to tylko do montowania było :unsure: )

W każdym razie takie coś działa i zapisywać można :D

/dev/hda1               /mnt/win_c              vfat    auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0

Zapoznaj się też z mount -a i umount -a. Przydaje się przy zabawie z fstabem. I najlepiej skończ już się bawić zmianami uprawnień/grup/etc. :) Jakoś jeszcze nikt nie musiał tak kombinować.

Przejrzyjcie jakie to dziwne.

Fstab poprawilem na /dev/hda5 /mnt/win_d vfat auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0

Z tego co zauwazylem nie moge ustalac uprawnien do katalogu win_d i wewnatrz tego katalogu (nawet w swiezo utworzonym przez roota pliku) a do wszystkich innych np. do 'foldera bez nazwy' w /mnt moge. Wiec o co tu chodzi? Wyglada to na jakies problem z partycja vfat ale przeciez bedac rootem mam do niej prawa zapisu wiec dlaczego nie moge tych praw przeniesc na usera? Ludzie to jest jakas masakra normalnie. Poradzcie cos i nie piszcie mi takich textow 'I najlepiej skończ już się bawić zmianami uprawnień/grup/etc.' bo to conajmniej nie na miejscu. Jest problem to trzeba go rozwiazac.

[konrad@localhost ~]$ su

Password:

[root@localhost konrad]# cd /mnt

[root@localhost mnt]# ls

folder bez nazwy win_d

[root@localhost mnt]# ls -l

razem 40

drwxr-xr-x 2 root root 4096 wrz 23 20:30 folder bez nazwy

drwxr-xr-x 15 root root 32768 sty 1 1970 win_d

[root@localhost mnt]# chown konrad /mnt/folder\ bez\ nazwy/

[root@localhost mnt]# chown konrad /mnt/win_d/

chown: zmiana właściciela `/mnt/win_d/': Operacja niedozwolona