Skocz do zawartości

Pelne Prawa Dostepu Do Partycji Vfat

konrad85

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A jak proboje zmienic uzytkownika/grupe w okienkach (bedac rootem) to otrzymuje komunikat ze nie mozna zmienic bo nie mam uprawnien (jak nie mam, przeciez jestem rootem?)

Ktos na innym forum napisal mi tak:

"A co w tym dziwnego.

Pliki i katalogi na vfat nie mają właściciela ani praw dostępu - a raczej maja

takie jak proces montujący - chyba że się ustawi odpowiednie opcje.

uid= - właściciel plików

gid= - grupa do której bedą nalezec pliki

umask= - jakie prawa nalezy "zabrać" (ósemkowo 4=r 2=w 1=x). umask=000 oznacza

że żadnych,czyli cały świat będzie miał prawo rwx do plików, umask=263 oznacza

że zabieramy właścicielowi prwo do pisania ,grupie prawo do czytania i pisania a

userowi do wykonywania i pisania,

dmask= - j.w. tylko dla katalogów

fmask= - j.w tylko dla zwykłych plików

Te opcje mozna przekazywac do mount albo zapisac w fstab."

Myslicie, ze to pomoze? Jesli tak to co mam zrobic tzn jak zrobic to o czym pisze ten ktos?

Wystarczy zmienić właściciela i najlepiej grupę dla /mnt/win_c oraz /mnt/win_d, można to zrobić z poziomu konsoli poleceniami chown / chgrp (koniecznie dodać parametr -R)

Ze co? vfat nie obsługuje uniksowych praw dostępu i parametr R w ogóle nie będzie działać.

Modyfikacje FSTAB w takich przypadkach powinny być ostatecznością...

Tak się akurat składa, iż to jest jedyna możliwość. FAT32 jest bardzo ograniczonym systemem plików i jedyne co można zrobić to przypisać właściciela/grupę/standardowe uprawnienia dla wszystkich plików poprzez poprawne zdefiniowanie parametrów UID, GID, fmask i dmask w /etc/fstab lub podając te opcje do komendy mount. Te inforamcje i tak nie są zapisywane na partycji (bo niby jak skoro vfat ich nie obsługuje), a tylko ustawiane gdzieś w pamięci operacyjnej.

Nie ma możliwość zmiany praw poszczególnych plików. Jak komuś to potrzebne, to niech zastapi vfat normalnym systemem plików. Można wyłaczyć informacje o niedozwolonej operacji montując partycję z parametrem quiet.

Aż mnie dziwi, że ten wątek urósł do takich rozmiarów...

Co do SWAP to powinno być:

LABEL=SWAP-(numer partycji) swap swap defaults 0 0

Nie prawda. Jako parametr podaje się etykietę przypisaną podczas tworzenia swapa. Wcale nie musi zawierać słowa `SWAP'. Ten ciąg znaków może być dowolny [1], np hhvjdls lub upohlgh.

[1] Są chyba ograniczenia co do długości etykiety i dostępncych znaków do wykorzystania.

Słusznie, doczytałem w sieci że faktycznie nie da się zmieniać praw dla partycji vfat (nie mogłem sprawdzić bo od dawna takowych partycji nie posiadam ;)). Przepraszam najmocniej za pomyłkę.

Co do swapa to podałem koledze zapis w oparciu o to co miałem na swojej FC4, a czy da się inaczej to nie wiem. Wydaje mi się, że ważny jest taki zapis żeby działało, a to czy można stosować jakieś wariacje ma tu chyba najmniejsze znaczenie.

Generalnie jedyną możliwością rozwiązania problemu kolegi pozostaje modyfikacja fstab, ale póki co to rozwiązanie nie daje oczekiwanych rezultatów.

Generalnie jedyną możliwością rozwiązania problemu kolegi pozostaje modyfikacja fstab, ale póki co to rozwiązanie nie daje oczekiwanych rezultatów.

Dlaczego? U mnie działa ;-)

Gajowniku czy mozesz mi powiedziec co mam zrobic zeby bylo tak jak chce?

Możesz jeszcze napisać jacy użytkownicy mogą coś modyfikować, które grupy maja mieć dostęp i jakie chcesz mieć uprawnienia dla plików?

Jestem Początkujący, dziś postanowiłem zamontować moją FAT32 poraz pierwszy. Miałem jedną partycję z winxp ( hda3 ) no i dołożyłem do tego fedorę.

Nie dotykałem fstab'a poprostu stworzyłem plik zwany dalej katalogiem win_c_1 wpisałem zwykłe mount jako root z opcjami które przewijały się już tutaj ze 100 razy z tym że ja wymyśliłem sobie na podstawie manuala mounta ( jeżli ktoś się nie zapoznał to gorąco polecam tam jest naprawdę wszystko pięknie opisane wiem co mówie bo (_linuxa_ → Linuksa) ORT mam od niedawna ) własny zestaw, zawierający parametr auto users no i nie odbierałem żadnych praw umask oraz directorymask i to tyle.

Wszystko działa ślicznie no w sumie nie wiem jeszcze tylko jak zrobić żeby to załadować elegancko przy starcie systemu. Tzn narazie wykonuje montowanie przez crontaba z pomocą dodatkowego skryptu ale jak się domyślam to chyba nie jest najelgantsza metoda w zawiązku z czym może ktoś mógłby coś na ten temat powiedzieć. Tak się zastanawiam czy przypadkiem właśnie ten /etc/fstab nie jest czytany przy starcie systemu ale nie jestem pewien a nie chcę czegoś zepsuć.

wlasnie mialem ten sam problem co konrad85 .... sledzilem watek i sie udalo :D jak ? tak jak pisaliscie :

z roota edit fstab : user,rw,owner,umask=000

ponowne uruchomienie

potem: chown -R login /dysk (z roota)

przesiadka na zwyklego usera

i teraz smiga pieknie ;]

mam nadzieje ze tobie konrad85 tez sie uda ;)

pozdro

Xaget

tu jest fragment fstab do tej partycji ktorej nie moglem edytowac z poziomu usera:

/dev/hda5               /dysk                   vfat    user,rw,owner,umask=000        0 0

tutaj mtab:

/dev/hda5 /dysk vfat rw,umask=000,quiet,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 0

po wpisaniu ls -al /dysk ..... wyskakuje cos takiego... :

[Xaget@localhost etc]$ su -
Password:
[root@localhost ~]# ls -al /dysk
razem 61480
drwxrwxrwx  10 root root    16384 paź  1 12:07 .
drwxr-xr-x  24 root root     4096 paź  1 01:18 ..
-rwxrwxrwx   1 root root 62662200 paź  1 02:07 armyops230-linux.run
drwxrwxrwx   2 root root    98304 wrz 30 21:23 cd1
drwxrwxrwx  12 root root    49152 wrz 30 21:28 cd2
drwxrwxrwx   3 root root    16384 wrz 30 21:37 cd3
drwxrwxrwx   2 root root    16384 wrz 30 21:36 cos tam
drwxrwxrwx  14 root root    16384 paź  1 00:06 mariana
drwxrwxrwx  57 root root    32768 paź  1 12:24 mmp3
drwxrwxrwx   2 root root    16384 wrz 30 21:07 .Trash-root
drwxrwxrwx   2 root root    16384 paź  1 12:23 .Trash-Xaget

tak przy okazji moze ktos wytlumaczyc do czego jest ta komenda ? bo dopiero zaczyna sie moja przygoda z linuchem :ph34r: