Skocz do zawartości

Problem Z Fc4 Ogolem

Rughalt

Rekomendowane odpowiedzi

(Z gory przepraszam a) za brak polskich liter; B) jesli ten temat byl poruszony - szukalem i nie znalazlem c) za miejce, w ktorym powstal temat... ale nie posuje mi on nigdzie indiej)

Otoz mam problem. FC4 wiesza mi sie w praktycznie losowych momentach. Wiesza sie zupelnie (tylko twardy reset). Glownie podczas uzywania klientow BT(azureus/ktorrent/bt)/qemu/amaroka (tego nie daruje). Pozatym potrafi sie wykrzaczc tez w dowolnym inny momecie. Dzieje sie tak i na golym systemie, jak i po updacie.

Oto moj konfig (zwykle sie przydaje)

AMD Athlon 1700+

512 ramu

NVidia GForce 4 mmx 440 (64 mb)

FC4 2.6.11

KDE 3.4.2

Sun Java 1.5.0_04 (czy cos takiego)

Drivery z NVidii (instalowane z obejsciem setenforce)

Z gory dziekuje za pomoc.

Rughalt

Jak pisalem, na FC4 2.6.12 z pelnym updatem (teraz mam 2.6.11 po reinstalce - cos sie zepsulo... poszla cala konfiguracja bootloadera, dysk windy i fedory) tez nie dzialalo. Moze to ma zwiazek, ze zapisuje dane na partysji raiserfs? Sam nie wiem. Tak czy sia - update nic nie dawal (ale i tak go zrobie).

U mnie wlasnie niedazno zrobilem reinstalke FC4 po tym jak po uaktualnieniu Gnome 2.10 do 2.12 zaczelo mi mulic.

Ale po za tym mam czysta instalacji i pelen upgrade (nawet kilka minut temu zrobilem) i tak mi sie zacina FC4. Pomaga tylko twardy reset.

Myslalem ze to wina kernel-smp na moim Pentium 4 HT, ale przy normalnym tez tak sie dzieje.

Mam uruchomiony azureus, ale tez nawet gdy tylko ogladam czasmi filmy na xine to pozniej muli i sia zacina system calkowicice.

Przegladalem dzis logi (/var/log/messages) ale nic tam nie ma.

Jestem przy tej dystrybucji od RH8 z pominieciem FC1, ale zawsze bylem zadowolony.

Moze sie przezuce na OpenSuse 10 lub Ubuntu 5.10. Ale zobacze najpierw czy sie zainstaluja na dysku zewnetrznym (z FC4 udalo mi sie)

EDIT

Ja mam stery Nvidia z rpm.livna.org :(

U mnie wlasnie niedazno zrobilem reinstalke FC4 po tym jak po uaktualnieniu Gnome 2.10 do 2.12 zaczelo mi mulic.

W FC4 nie ma żadnych oficjalnych repozytoriów z Gnome 2.12. Paczki z innych repozytoriów nie są wspierane i zwykle powodują problemy.

Mam uruchomiony azureus, ale tez nawet gdy tylko ogladam czasmi filmy na xine to pozniej muli i sia zacina system calkowicice.

Co znaczy muli? Azureus nie ma czasem wycieków pamięci i nie zawala Ci swapa? Jak go wyłączysz (i ewentualnie ubijesz Javę) to wszystko wraca do normy?

Sprawdzałeś jajko 2.6.13 z updates-testing?

Ja mam stery Nvidia z rpm.livna.org :(

Binarne sterowniki to zawsze binarne sterowniki (czytaj: kompletny syf zawieszający system w najmniej oczekiwanym momencie). Sprawdź czy bez nich system chodzi poprawnie.

Ja ich nie używam i system pracuje cały czas stabilnie. Swego czasu, jak jeszcze je instalowałem, to Fedora potrafiła dostać zwisa...

starczy, że zainstaluję nowego kernela i steroniki?

Sterowniki z nvidia.com nadpisują pliki X.org X11 i będziesz musiał przeinstalować X-y i wywalić stare sterowniki.

To byl moj blad z zainsatlowaniem Gnome 2.12 i totez wrocilem do Gnome 2.10.

Nawet jak nie mam Java / Azureus uruchomiony, to czasami (jak pisalem wczesniej) tez sie zawiesza, np przy ogladaniu filmow.

Mam 512 MB RAM + 1GB swap, choc ostatnio udalo mi sie reinicjalizowac swap, to i tak mam go prawe pusty:

top - 07:47:38 up 55 min, 2 users, load average: 0.15, 0.18, 0.26

Tasks: 112 total, 1 running, 111 sleeping, 0 stopped, 0 zombie

Cpu0 : 1.4% us, 0.0% sy, 0.0% ni, 97.9% id, 0.0% wa, 0.7% hi, 0.0% si

Cpu1 : 1.4% us, 0.0% sy, 0.0% ni, 98.6% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si

Mem: 513872k total, 456492k used, 57380k free, 14384k buffers

Swap: 1044216k total, 980k used, 1043236k free, 214416k cached

Na razie.