Skocz do zawartości

Nowe Ustawienia Samba

dawidson

Rekomendowane odpowiedzi

Jak załadować nowe ustawienia bez restartu usługi.

A można wiedzieć po co chcesz załadować nowe ustawienia bez restartu? Prowadzisz jakiś serwer samby o dużym natężeniu ruchu, że szkoda Ci poprzerywać transfery i poświęcić 2s na restart usługi?

Dlatego ze oprogramowanie klient serwer korzysta z usług samby i kiedy z restartuje w trakcie kiedy klienci pracuja maja zwichy na oprogramowaniu. A jeszce są autoryzowani w domenie.

Czytalem ze ustawienia nowe sa ladowane co 60 s ale moze sie pomylilem i chcialem sie upwenic

A czy na pewno restart usługi ubije aktualne procesy i spowoduje konfilkty w sieci? Ja czasem restartuję swój serwer vsftpd, lub wyłączam go na ok. 10s i włączam, a transfery same się wznawiają, połączenia nie zostają przerwane.

w /etc/init.d wpisujesz:

./smb reload

ta komenda przeładowuje konfig bez restartu.

Tylko pamiętaj, że niektóre zmiany użytkownicy odczują dopiero po przelogowaniu do domeny.

Ja mam podobną sytuację w firmie gdzie jestem adminem - dosowy program księgowy działający na serwerze zawiesza się w momencierestartu usługi. Reload tego nie powoduje, ale jak już napisałem nie zawsze w pełni pomaga. Czasem trzeba poprosić userów o przerwę w pracy i zrobić restart (dosłownie 5 sekund).

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...