dawidson Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Jak załadować nowe ustawienia bez restartu usługi. Dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Musisz zatrzymać i ponownie uruchomić usługę, bez restartu się raczej nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Jak załadować nowe ustawienia bez restartu usługi. A można wiedzieć po co chcesz załadować nowe ustawienia bez restartu? Prowadzisz jakiś serwer samby o dużym natężeniu ruchu, że szkoda Ci poprzerywać transfery i poświęcić 2s na restart usługi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Wrzesień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Dlatego ze oprogramowanie klient serwer korzysta z usług samby i kiedy z restartuje w trakcie kiedy klienci pracuja maja zwichy na oprogramowaniu. A jeszce są autoryzowani w domenie. Czytalem ze ustawienia nowe sa ladowane co 60 s ale moze sie pomylilem i chcialem sie upwenic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Jak załadować nowe ustawienia bez restartu usługi. Nie wiem jak samba, ale httpd można zrestartować tak: service httpd reload (odczytuje wtedy ponownie konfigi bez restartu usługi). Może zadziała ubijanie z opcją -HUP? http://www.freebsddiary.org/hup.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 A czy na pewno restart usługi ubije aktualne procesy i spowoduje konfilkty w sieci? Ja czasem restartuję swój serwer vsftpd, lub wyłączam go na ok. 10s i włączam, a transfery same się wznawiają, połączenia nie zostają przerwane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Wrzesień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 czy np. smbcontrol smbd reload-config załatwiło by sprawę Przeczytałem że może ale nie sprawdzałem może ktoś już to uzywał Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 w /etc/init.d wpisujesz: ./smb reload ta komenda przeładowuje konfig bez restartu. Tylko pamiętaj, że niektóre zmiany użytkownicy odczują dopiero po przelogowaniu do domeny. Ja mam podobną sytuację w firmie gdzie jestem adminem - dosowy program księgowy działający na serwerze zawiesza się w momencierestartu usługi. Reload tego nie powoduje, ale jak już napisałem nie zawsze w pełni pomaga. Czasem trzeba poprosić userów o przerwę w pracy i zrobić restart (dosłownie 5 sekund). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Październik 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 Oki dzięki sprawdze to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarenka Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Samba c 60sek. sprawdza date modyfikacji smb.conf i jezeli sie zmienila, to automatycznie laduje konfiga na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi