Skocz do zawartości

Fc4 I Kablowka

durny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar zainstalować sobie FC4 i mam pytanie: posiadam polaczenie z internetem przez modem USB Thomson TCM390 i IP przez DHCP, na płycie do niego nieznalazłem żadnych sterowników do Linuksa. Czy FC4 wykryje go automatycznie? a jak nie to co i gdzie mam poustawiać aby działał mi Internet. z góry dziękuje za wszelką okazną pomoc.

Ja osobiscie mam takie polaczenie prze kablowke ale za pomoca Motoroli SB4200. Najlepszym wybirem jest polaczenie przez sieciowke tak jak pisal perl, ale stery do polaczenia przez USB powinny byc. Mojego kiedys udalo mi sie odpalic na USB (ale to bylo juz dawno i nie pamietam za bardzo szczegolow :P )

Modem ma tylko wejśćie na koncentryk i wyjście USB

Aha no to pewnie odpada. Spodziewalem sie mozliwosci podpiecia pod karte myslalem ze to juz jest raczej standard w takich modemach.

Poszukaj sobie na google czy juz ktos uruchomil ten modem na Linuksie.

Modem ma tylko wejśćie na koncentryk i wyjście USB, więc to chyba odpada :( Chyba, że zancie jakiś inny sposób.

moj kuzyn a takze inny znajomy ma ten sam model i jakos u nich jest port ethernetowy, wiec poszukaj u siebie bo raczej w tym samym modelu powinno byc wejscie sieciowe RJ-45, tutaj obrazek:

http://pomoc.upc.pl/index.php?zaw=20⊂=50

zeby bylo latwiej znalezc :P

zalecalbym rowniez skontaktowanie sie z dostawca internetu, zeby wyjasnic czy chodzi o to ze nie pownienes uzywac wejscia sieciowego czy moze o cos innego

to cos innego to np. zabezpieczenie przed idiotami ktorzy probuja wloazyc wtyk usb do RJ-45, to nie zarty znam czlowieka ktory tak zrobil na tym modemie B)

dlatego wlasnie niektorzy dostawcy robia taki trik z plomba lub zaslepka ;)