piopiob Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 mam problem zainstalowałe Fedora 3 i nie mogę zalogować się ze zdalnego terminala. GDM jest uruchomiony i XDMCP też jest uaktywniony. Proszę o pomoc. Gdzie mogę znaleźć jakieś materiały na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi ci o logowanie do systemu poprzez terminal z pominięciem X'ów. Żeby mieć taką możliwość należy zmodyfikować skrypt inittab (znajdziesz go w /etc). Odnajdź w nim linię o treści: id:5:initdefault: I zmodyfikuj ten zapis na: id:3:initdefault: Od tej pory przy każdym uruchomieniu systemu po załadowaniu usług będzięsz kierowany do terminala, X'y będziesz mógł odpalić poleceniem: init 5 (jako root) lub startx (tu ważne są ustawienia pliku xinitrc w katalogu home). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piopiob Napisano Wrzesień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Nestety to nie o to chodzi. A więc: Mam sieć zbudowaną z 1 serwera linux FC3 i mam do niego podłączone terminale bezdyskowe. Chcę żeby system bootował się przez sieć z serwera. Chciałem wykorzystać do tego gdm lub xdm z protokołem XDMCP. przy pomocy programu gdmconfig (graficzny) włączyłęm protokół XDMCP ale niestety na terminalu mam tylko szary ekran. (terminal jest dobrze skonfigurowany, posiada flesza, wybrany jest protokół XDMCP i odpowiedni adres IP) Może jest jakiś problem z serwerem fontów bo nie wiem jak go uruchomić. Chcę żeby terminal odpalał w trybie graficznym. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temaci to proszę o pomoc (może jakieś materiałki na ten temat). Z góry dziękuje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi