tomek Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Witam, nie mogę skompilować jądra. Po wpisaniu make w katalogu ze żródłami dostaję taki błąd : CHK include/linux/version.h CHK include/asm-i386/asm_offsets.h make[1]: *** Brak reguł do zrobienia obiektu `init/main.o', wymaganego przez `init/built-in.o'. Stop. make: *** [init] Błąd 2 Jądro chciałem przekompilować, ponieważ chcę wkompilować obsługę Ati Radeon. Mam kernel 2.6.11-1.1369_FC4. Bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Odpowiednio skonfigurowałeś jajko? Jaką wersję jajka chcesz skompilować? Poza tym jajko kompiluje się poleceniami make install && make modules_install && make install a nie samym make Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Październik 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Dziękuję Faust_ czy chodziło o make && make modules_install && make install ? ja się nie znam na tym w ogóle, nie kompilowałem nigdy jądra, także jestem bardzo wdzięczny za pomoc. Niestety po wpisaniu tej linijki mam ten sam błąd. Co do konfiguracji to ja tam tylko zmieniam w zakładce z driverami że Ati Radeon Support nie jest M tylko *. Potem robię exit aż się zapyta czy zapisać konfigurację i ja daję że tak. Potem próbuję kompilować, niestety na razie się to nie udaje. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 TU jest dobra lektura na ten temat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Październik 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Dzięĸuję za linka, niestety chyba nie ma na tej stronie wyjaśnienia mojego problemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Musisz mieć paczkę src.rpm z jądrem. Na tej stronie znajdziesz wszytsko o kompilacji jądra pod fc4. Powodzenia. Radzę przeczytać również inne działy z tej stronki bo sporo rzeczy staje się banalnymi pierdołami , a nie wielkimi problemami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Październik 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Dziękuję, już po pierwszym oglądnięciu widzę, że ta strona może być pomocna. W wolnej chwili poczytam. Pozdrawiam ---------------------------------------------- Dziękuję bardzo. Ta strona pomogła. Otóż okazało się że potrzeba było ściągnąć źródła jądra, a ja miałem tylko kernel-devel, a tam są chyba tylko headery. Poprzez kompilację udało się włączyć sterownik radeonfb już przy starcie systemu i uzyskać rozdzielczość 1280x1024. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi