szpila Napisano Październik 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 Witam Po zainstalowaniu FC 4 mam problem z dźwiękiem. Jak odtwarzam jakiś plik ogg lub dźwięki systemowe to nic nie słychać. Ktoś mi napisał żebym zainsalował alsa driver. Zrobiłem tak zainstalowałem alsa driver 0.9.4. Kliknąłem open na pliki instal-sh oraz configure. Potem wydałem polecenie alsaconf ale system mówi że niezna takiego polecenienia. Moja karta to Realtek ac97 w notebooku toshiba satelite a30. na początku linux wykrył kartę intel coś tam, potem ściągnąłem stery do tego realteka chyba zainstalowałem (kliknąłem na plik instal). teraz w volume control w preferencjach mam do wyboru: intel.....alsa mixer intel modem.....alsa mixer realtek olc...... oss mixer ktos mi powie jak zainstalować poprawnie karte muzyczną?? czy alse mam instalować czy ona już powinna być w fc4? jak sprawdzić jakie mam jądro? p.s. jestem totalnie zielony w (_linuxie_ → Linuksie) ORT więc prosze o proste podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 Nie instaluj alsy ze źródeł tylko z paczek rpm poprzez yum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 czy ona już powinna być w fc4? tak jak sprawdzić jakie mam jądro? uname -r Nie wiem, po co kompilowałeś te alse? (ciekawe czy mogą/będą jakieś problemy ) Najpierw powinieneś zalogować się na roota (su -) i odpalić wspomniany alsaconf. Później sprawdzić, czy w alsamixer masz all dobrze ustawione. I powinno chodzić, chociaż co do lapków, to pewien nigdy do końca nie jestem (brak doświadczenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpila Napisano Październik 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 dzięki, przynajmniej wiem już jakie mam jadro zrobilłem później tak, ściągnalem jakies stery ze strony realteka rozpakowałe to w katalogu krzysiekhome i powstal mi tam katalog realtek-linux-audiopack3.4 a w nim plik install i trzy archiwa alsa driver, alsa lib i alsa utils, w pliku readme bylo napisane że instalacja polega na odpaleniu pliku install więc tak zrobiłem (to już chyba ze 3 razy tą alse instalowałem) i nadal (_niemam_ → nie mam) ORT dźwięku po wipsaniu su, alsaconf, system mówi że nie zna komendy zaraz sie wykończe gdzie ta alsa sie instaluje(kompiluje)?? można ją wywalić? i zainstalować od nowa? Nie instaluj alsy ze źródeł tylko z paczek rpm poprzez yum. Ja naprawde jestem zielony w linuksie i (_niewiem_ → nie wiem) ORT co to jest yum????czy rpm??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 po wipsaniu su, alsaconf, su - (z kreską) http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpila Napisano Październik 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 wpisałem i lipa;( [root@krzysiek ~]# alsaconf -bash: alsaconf: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 Ja naprawde jestem zielony w linuksie i (_niewiem_ → nie wiem) ORT co to jest yum????czy rpm??? http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administ...stracja.Pakiety http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum -bash: alsaconf: command not found whereis alsaconf rpm -qa |grep alsa Najlepiej będzie, jak najpierw nauczysz się obsługi yuma i zrobisz pełen, gruntowny upgrade systemu. Bez tego ani rusz, a dużo problemów rozwiązuje. Adresy rep do niego były już na forum w pewnym przyklejonym topicu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpila Napisano Październik 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2005 [root@krzysiek ~]# whereis alsaconf alsaconf: [root@krzysiek ~]# rpm -qa |grep alsa alsa-utils-1.0.9rc2-2 alsa-lib-1.0.9rc4-2 alsa-lib-devel-1.0.9rc4-2 takie coś mi wyświetla Czyli co mam zrobić upgrade systemu? ok, bez upgrade'u z tym dźwiękem nic sie nie da wykombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi