Skocz do zawartości

Kieszeń Na Dysk

Pablord

Rekomendowane odpowiedzi

Moja mama koniecznie chce pracować na Windowsie, a bo to linux za trudny, nie będzie go umiała obsługiwać, programy nie będą chciały działać itd. Tata wymyślił rozwiązanie. Kupimy kieszeń na dysk i będzie oddzielny dysk na windowsa. W związku z tym mam parę pytań. Jaki najlepiej kupić dysk (max. 20 GB, używany) i kieszeń? Czy jeśli dysk jest podłączony przez kieszeń nie będzie to spowolniało jego pracy? I jeszcze jedno: obecnie nie mam kieszeni, tylko dysk jest "wewnętrzny". Czy włożenie go do kiesznie i podłączenie w takiej postaci będzie problemem? Wydaje mi się, że nie, tylko trzeba będzie kabel od dysku podłaczyć do kieszeni, ale zawsze lepiej się upewnić :D.

P.S. Już się nie mogę doczekać Linuksa zainstalowanego na całym dysku. Żadnego windowsa... 120 GB Linuksa... Zainstaluję Gentoo. Też chcę mieć kompa uruchamiającego się w 35 sek. ;)

Jeśli nawet spowolni to prace to różnica będzie nieodczuwalna (chyba, że kupisz dystk na dma 100 a kieszeń na dma 33). Z podłączeniem jest tak jak myślisz, poprostu wolną taśme podpinasz do kieszeni (podobnie z zasilaniem :) )

Co do kupna dysku to pozastają Ci sklepy z używanymi rzeczami, serwisy aukcyjne lub znajomi bo ciężko jest kupić teraz dysk 20GB skoro za ok 200zl można mieć 40GB

jezeli w trakcie bootowania dysku z winda nie bedzie dysku z linuksem (tzn. beda dzielily wspolna kieszen dyskowa) to nie bedzie zadnych problemow z uzytkowaniem,

jezeli natomiast bedzie dodatkowy dysk w kieszeni to bedziesz musial dokonac odpowiednich wpisow do gruba zeby wykrywal dysk,

Jaką kieszeń proponujecie, żeby działały na niej dyski:

a) Dysk który zamierzam kupić

b ) mój dysk

[ ATA ] [ ST3120022A (5JS15V8J) ]

Właściwości urządzenia ATA:

ID modelu ST3120022A

Numer seryjny 5JS15V8J

Numer wydania 3.54

Parametry 57461 cylindry/ów, 16 głowic(e), 255 sektory/ów na ścieżkę, 512 bajty/ów w sektorze

Liczba sektorów LBA 234441648

Bufor 2 MB

Zwielokrotnienie sektorów 16

Liczba bajtów korekcji ECC 4

Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4

Najszybszy tryb transferu UDMA UDMA 5 (ATA-100)

Aktywny tryb transferu UDMA UDMA 5 (ATA-100)

Pojemność przed sformatowaniem 114473 MB

Własności urządzenia ATA:

SMART Obsługiwane

Tryb zabezpieczeń Obsługiwane

Opcje zasilania Obsługiwane

Zaawansowane zarządzanie energią Nie obsługiwane

Bufor zapisywania danych Obsługiwane

Host Protected Area Obsługiwane

Power-Up In Standby Nie obsługiwane

Automatic Acoustic Management Nie obsługiwane

48-bit LBA Obsługiwane

Device Configuration Overlay Obsługiwane

Informacje fizyczne urządzenia ATA:

Producent Seagate

Nazwa dysku twardego Barracuda 7200.7 120022

Współczynnik postaci 3.5"

Pojemność po sformatowaniu 120 GB

Liczba dysków 2

Liczba powierzchni zapisu 3

Wymiary 146.56 x 101.85 x 26.1 mm

Maks. ciężar 635 g

Średnie opóźnienie obrotowe 4.16 ms

Prędkość obrotowa 7200 RPM

Maks. szybkość wewnętrznej transmisji danych 683 Mbitów/sek

Średni czas wyszukiwania 8.5 ms

Interfejs Ultra-ATA/100

Szybkość transmisji danych z bufora do hosta 100 MB/sek

Rozmiar bufora 2 MB

Czas rozruchu 10 sek.

Producent urządzenia ATA:

Nazwa firmy Seagate Technology LLC

Informacje o produkcie http://www.seagate.com/products

___

Możecie po prostu podać jakie interfejsy i inne pierdółki powinna obsługiwać ta kieszeń, aby obydwa dyski działały poprawnie. Najlepiej podajcie linka do produktu w sklepie internetowym-komputerowym wink.gif. Zależy mi na kieszeni z DWOMA szufladami.

(chyba, że kupisz dystk na dma 100 a kieszeń na dma 33).

Czyli? smile.gif Co to jest dma?

ezeli w trakcie bootowania dysku z winda nie bedzie dysku z linuksem (tzn. beda dzielily wspolna kieszen dyskowa) to nie bedzie zadnych problemow z uzytkowaniem,

jezeli natomiast bedzie dodatkowy dysk w kieszeni to bedziesz musial dokonac odpowiednich wpisow do gruba zeby wykrywal dysk,

Jeśli będę używał linuksa w kompie będzie znajdować się się tylko dysk z linuksem, a jeśli windowsa, to tylko dysk z windowsem, więc chyba żadnych konfiguracji nie będę musiał robić wink.gif.

Kup kieszeń z interfejsem ATA 100 lub nawet ATA 133. Ja mam kieszeń Lian Li RH-06F z interfejsem ATA 133 i w niej dysk Maxtor DiamondMax 9+ 120 GB ATA 133 i całość działa doskonale.

Ważne jest, abyś zapewnił odpowiednie chłodzenie dyskowi umieszczonemu w kieszeni, te małe wentylatorki standardowo montowane w kieszeniach są strasznie głośne i nie efektywne. U mnie za chłodzenie odpowiada 80 mm wentylator Cooler Master umieszczony w panelu tuż nad kieszenią i takie rozwiązanie jest optymalne dla mojego dość mocno grzejącego się Maxtora. Twój Seagate 120GB również będzie wymagał dobrego chłodzenia więc musisz mu takowe zapewnić. Zanim wybierzesz się na zakupy dobrze przemyśl co kupić w jaki sposób zmontować to w komputerze.

Kupiłem jeszcze przed waszymi odpowiedziami (45zł). Facet w sklepie komputerowym powiedział, że będzie pasowac do mojego dysku i do tego co chcę kupić. Już jest włożona i wszysytko działa cacy. Posiada interfejs ATA 133. Na allegro znalazłem już drugą szufladę. Jedyny problem, to to, że nie jest pod kolor tongue.gif. Moja kieszeń: RH - 06F, metalowa z wentylatorkiem, (_wogóle_ → w ogóle) ORT go nie słychać. Myślę, że to będzie wystarczyć, nie przegrzeje się. Pozdr. i dzięki za pomoc. Za chwilę zamawiam dysk. Tylko Linux = wolność wink.gif.

Po dokładnym przeczytaniu waszych odpowiedzi widzę, że mam taką samą kieszeń jak Legion83 i perl biggrin.gif.

niestety wada tej kieszeni jest wspomniany przeze mnie wczesniej wiatrak, u mnie poczatkowo rowniez cicho pracowal, jednak szybko sie zatarl i zacza burczec, mialem juz z 5 przypadkow kiedy wymienialem te wiatraki, dlatego przy dyskach ktore sie malo grzeja oraz/lub sa w przestronnej i dobrze chlodzonej obudowie wylaczam w ogole ten wiatrak

Ja mam dobrze wyciszonego kompa, także już po pierwszym zamontowaniu kieszeni gdy usłyszałem świst tego wiatraka od razu zdecydowałem o jego demontażu. Co więcej moim skromnym zdaniem ten wiatrak był tam raczej dla zasady niż dla poprawy warunków pracy dysku... 80 mm CM nad dyskiem sprawuje się duuuużo lepiej wink.gif.