Pablord Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Moja mama koniecznie chce pracować na Windowsie, a bo to linux za trudny, nie będzie go umiała obsługiwać, programy nie będą chciały działać itd. Tata wymyślił rozwiązanie. Kupimy kieszeń na dysk i będzie oddzielny dysk na windowsa. W związku z tym mam parę pytań. Jaki najlepiej kupić dysk (max. 20 GB, używany) i kieszeń? Czy jeśli dysk jest podłączony przez kieszeń nie będzie to spowolniało jego pracy? I jeszcze jedno: obecnie nie mam kieszeni, tylko dysk jest "wewnętrzny". Czy włożenie go do kiesznie i podłączenie w takiej postaci będzie problemem? Wydaje mi się, że nie, tylko trzeba będzie kabel od dysku podłaczyć do kieszeni, ale zawsze lepiej się upewnić . P.S. Już się nie mogę doczekać Linuksa zainstalowanego na całym dysku. Żadnego windowsa... 120 GB Linuksa... Zainstaluję Gentoo. Też chcę mieć kompa uruchamiającego się w 35 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Jeśli nawet spowolni to prace to różnica będzie nieodczuwalna (chyba, że kupisz dystk na dma 100 a kieszeń na dma 33). Z podłączeniem jest tak jak myślisz, poprostu wolną taśme podpinasz do kieszeni (podobnie z zasilaniem ) Co do kupna dysku to pozastają Ci sklepy z używanymi rzeczami, serwisy aukcyjne lub znajomi bo ciężko jest kupić teraz dysk 20GB skoro za ok 200zl można mieć 40GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 jezeli w trakcie bootowania dysku z winda nie bedzie dysku z linuksem (tzn. beda dzielily wspolna kieszen dyskowa) to nie bedzie zadnych problemow z uzytkowaniem, jezeli natomiast bedzie dodatkowy dysk w kieszeni to bedziesz musial dokonac odpowiednich wpisow do gruba zeby wykrywal dysk, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Jaką kieszeń proponujecie, żeby działały na niej dyski: a) Dysk który zamierzam kupić b ) mój dysk [ ATA ] [ ST3120022A (5JS15V8J) ] Właściwości urządzenia ATA: ID modelu ST3120022A Numer seryjny 5JS15V8J Numer wydania 3.54 Parametry 57461 cylindry/ów, 16 głowic(e), 255 sektory/ów na ścieżkę, 512 bajty/ów w sektorze Liczba sektorów LBA 234441648 Bufor 2 MB Zwielokrotnienie sektorów 16 Liczba bajtów korekcji ECC 4 Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4 Najszybszy tryb transferu UDMA UDMA 5 (ATA-100) Aktywny tryb transferu UDMA UDMA 5 (ATA-100) Pojemność przed sformatowaniem 114473 MB Własności urządzenia ATA: SMART Obsługiwane Tryb zabezpieczeń Obsługiwane Opcje zasilania Obsługiwane Zaawansowane zarządzanie energią Nie obsługiwane Bufor zapisywania danych Obsługiwane Host Protected Area Obsługiwane Power-Up In Standby Nie obsługiwane Automatic Acoustic Management Nie obsługiwane 48-bit LBA Obsługiwane Device Configuration Overlay Obsługiwane Informacje fizyczne urządzenia ATA: Producent Seagate Nazwa dysku twardego Barracuda 7200.7 120022 Współczynnik postaci 3.5" Pojemność po sformatowaniu 120 GB Liczba dysków 2 Liczba powierzchni zapisu 3 Wymiary 146.56 x 101.85 x 26.1 mm Maks. ciężar 635 g Średnie opóźnienie obrotowe 4.16 ms Prędkość obrotowa 7200 RPM Maks. szybkość wewnętrznej transmisji danych 683 Mbitów/sek Średni czas wyszukiwania 8.5 ms Interfejs Ultra-ATA/100 Szybkość transmisji danych z bufora do hosta 100 MB/sek Rozmiar bufora 2 MB Czas rozruchu 10 sek. Producent urządzenia ATA: Nazwa firmy Seagate Technology LLC Informacje o produkcie http://www.seagate.com/products ___ Możecie po prostu podać jakie interfejsy i inne pierdółki powinna obsługiwać ta kieszeń, aby obydwa dyski działały poprawnie. Najlepiej podajcie linka do produktu w sklepie internetowym-komputerowym . Zależy mi na kieszeni z DWOMA szufladami. (chyba, że kupisz dystk na dma 100 a kieszeń na dma 33). Czyli? Co to jest dma? ezeli w trakcie bootowania dysku z winda nie bedzie dysku z linuksem (tzn. beda dzielily wspolna kieszen dyskowa) to nie bedzie zadnych problemow z uzytkowaniem, jezeli natomiast bedzie dodatkowy dysk w kieszeni to bedziesz musial dokonac odpowiednich wpisow do gruba zeby wykrywal dysk, Jeśli będę używał linuksa w kompie będzie znajdować się się tylko dysk z linuksem, a jeśli windowsa, to tylko dysk z windowsem, więc chyba żadnych konfiguracji nie będę musiał robić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Kup kieszeń z interfejsem ATA 100 lub nawet ATA 133. Ja mam kieszeń Lian Li RH-06F z interfejsem ATA 133 i w niej dysk Maxtor DiamondMax 9+ 120 GB ATA 133 i całość działa doskonale. Ważne jest, abyś zapewnił odpowiednie chłodzenie dyskowi umieszczonemu w kieszeni, te małe wentylatorki standardowo montowane w kieszeniach są strasznie głośne i nie efektywne. U mnie za chłodzenie odpowiada 80 mm wentylator Cooler Master umieszczony w panelu tuż nad kieszenią i takie rozwiązanie jest optymalne dla mojego dość mocno grzejącego się Maxtora. Twój Seagate 120GB również będzie wymagał dobrego chłodzenia więc musisz mu takowe zapewnić. Zanim wybierzesz się na zakupy dobrze przemyśl co kupić w jaki sposób zmontować to w komputerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 rowniez mam kieszen RH-06F taka jak na tym rysunku: http://www.gral.pl/preview/rozniproducenci...-FATA133_37.php jest tania, metalowa i dobrze skonstruowana, w moim przypadku w ogole odlaczylem wiatrak na kieszeni, w srodku mam dysk Seagate Barracuda 7.7200 80GB i sie malo grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Kupiłem jeszcze przed waszymi odpowiedziami (45zł). Facet w sklepie komputerowym powiedział, że będzie pasowac do mojego dysku i do tego co chcę kupić. Już jest włożona i wszysytko działa cacy. Posiada interfejs ATA 133. Na allegro znalazłem już drugą szufladę. Jedyny problem, to to, że nie jest pod kolor . Moja kieszeń: RH - 06F, metalowa z wentylatorkiem, (_wogóle_ → w ogóle) ORT go nie słychać. Myślę, że to będzie wystarczyć, nie przegrzeje się. Pozdr. i dzięki za pomoc. Za chwilę zamawiam dysk. Tylko Linux = wolność . Po dokładnym przeczytaniu waszych odpowiedzi widzę, że mam taką samą kieszeń jak Legion83 i perl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 niestety wada tej kieszeni jest wspomniany przeze mnie wczesniej wiatrak, u mnie poczatkowo rowniez cicho pracowal, jednak szybko sie zatarl i zacza burczec, mialem juz z 5 przypadkow kiedy wymienialem te wiatraki, dlatego przy dyskach ktore sie malo grzeja oraz/lub sa w przestronnej i dobrze chlodzonej obudowie wylaczam w ogole ten wiatrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Ja mam dobrze wyciszonego kompa, także już po pierwszym zamontowaniu kieszeni gdy usłyszałem świst tego wiatraka od razu zdecydowałem o jego demontażu. Co więcej moim skromnym zdaniem ten wiatrak był tam raczej dla zasady niż dla poprawy warunków pracy dysku... 80 mm CM nad dyskiem sprawuje się duuuużo lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarcamion Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Nie trzeba robić żadnych wpisów w Grubie. W biosie zmień sobie kolejność bootowania. Ustaw bootowanie na HDD1 - to będzie dysk z windowsem, a w następnej kolejności na HDD0 - defaultowy dysk z linuksem. Jak włożysz windowsa to wystartuje z windy, jak nie to z linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi