WlodiEXP Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Mam nastepujacy problem: Montuje wg http://faq.fedora.pl/#ntfs partycje ntfs (dysk: 1,2 partycja pod ntfs, 3 partycja pod ext3) tu wszystko idzie oki natomiast przy NRFS FAQ w linijce mount /dev/hda1 /mnt/windows -t ntfs -r mount: special device /dev/hda1 does not exist co teraz mialbym zrobic (to ze jestem doszczetnie zielony z Linuksa to juz widac ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 co teraz mialbym zrobic troszke pomyslec ...a potem poszukac na forum (taki niezauwazalny przycisk 'szukaj' na gorze strony forum ) bo bezsensu jest wpisywanie polecen w ktorych nie wiesz o co chodzi, w tym wypadku najwidocznie nie masz dysku hda1, najprawdopodobniej masz dysk na sata lub tez na pata tylko ze na innej partycji masz ntfsa wytlumaczenie zapisu hda1: - hd - oznacza dysk pata - a - oznacza dyski podpiete jako 'primary master' (b - 'primary slave' itd.) - 1 - oznacza numer partycji na tym dysku jezeli chcesz zobaczyc jak nazywaja sie twoje partycje to wpisujesz jako root polecenie: fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WlodiEXP Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Wielkie dzieki. (_jush_ → już) ORT wszystko dziala a co do uzywania tego ze sie czegos nie wie, to (_jush_ → już) ORT pisalem ze jestem zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 a co do uzywania tego ze sie czegos nie wie, to (_jush_ → już) ORT pisalem ze jestem zielony a co to za beznadziejna wymowka! sprobuj uzyc polecenia: man {polecenie_ktorego_nie_znasz} lub info {polecenie_ktorego_nie_znasz} lub w google a dopiero jak juz poznasz sens mozesz je wpisac, bo warto sie zastanowic co wpisuje sie na koncie roota zeby potem nie bylo placzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FabJaN Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Witam! Dziś zainstalowałem sobie FC4 i działam sobie już od popołudnia. Jeden problem już dzięki "działalności" na forum udało się rozwiązać. Może uda się i tym razem Otóż problem zapewne nie jest nowy, ale ani w FAQ ani wpisując w searchu na forum hasło 'ntfs' nie znalazłem rozwiązania mojego problemu... Otóż, mam podłączone do komputera dwa dyski. Jeden Maxtora 160GB na SATA (gdzie zainstalowaną mam m.in. Windę) oraz dysk 40GB ATA Samsunga (gdzie mam właśnie FC4). Za pomocą FAQ podpiąłem sobie partycje NTFS znajdujące się na dysku SATA do /mnt/ ale wchodząc w /mnt/ widzę ikonki partycji które podłączyłem na których widnieją kłódki i nijak nie mogę w nie wejść... Miałem już podobny problem w MDK9.2 ale jeśli dobrze sobie przypominam to ten problem usunął jakiś program (którego nazwy niestety nie mogę sobie przypomnieć). Co więc zrobić, aby swobodnie móc poruszać się po zasobach dysku? Jak powinien wyglądać poprawnie zapisany fstab? Byłbym wdzięczny za pomoc Edit: JUŻ SAM SOBIE PORADZIŁEM!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 mount ntfs -t /dev/hda1 /mnt/windows Tylko musisz miec paczke z ntfs-a do twojego jajka, ale proponuje se to zamonowac w /home/USER/windows jest poreczniej pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi