marslin Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Witam czy jest ktoś na forum kto na FC4 postawił sendmail-a i skonfigurował dovecot tak żeby można było odbierać i wysyłać pocztę i z pod windy i z pod linuksa ???? Jeśli tak to mógłby opisać jak to zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bziumik Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Postawilem, ale na FC3. Jesli jestes zainteresowany to moge to opisac. Z tym, ze nieregularnie zagladam na forum i moze to byc w odcinkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeS13 Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Zajrzyj na strone: http://www.falkotimme.com/howtos/perfect_s...ore_4/index.php Co prawda postfix zamiast sendmaila ale działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marslin Napisano Październik 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 bziumik pewnie że jestem zainteresowany napisz nawet w odcinkach KaeS13 dzięki za linka zaraz zabieram się za próbówanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bziumik Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 założenia (przykładowe) : serwer nazywa sie : poczta domena : moja.pl ip : 88.1.1.15 odstępy klawiszem tab (raz albo 2) telnet działa karta sieciowa jest up DNS poprawnie tłumaczy na IP i na nazwę dovecot działa poniższe operacje wykonuję jako root Po instalacji sendmaila zmieniam lub dopisuję coś w plikach : ****************** /etc/dovecot.conf # Protocols we want to be serving: # imap imaps pop3 pop3s protocols = pop3 *************** /etc/mail/local-host-names # local-host-names - include all aliases for your machine here. moja.pl *************** /etc/hosts 127.0.0.1 localadmin.localhost localhost 88.1.1.15 poczta.moja.pl poczta ************* /etc/mail/access 88 RELAY *************** /etc/resolv.conf search moja.pl nameserver <IP DNS> ****************** /etc/mail/sendmail.mc dnl # ta linia poniżej tylko wtedy kiedy używasz zewnętrznego serwera-przekażnika poczty define(`SMART_HOST',`przekaznik.jakas.domena.pl') dnl . . . dnl # The following causes sendmail to only listen on the IPv4 loopback address dnl # 127.0.0.1 and not on any other network devices. Remove the loopback dnl # address restriction to accept email from the internet or intranet. dnl # DAEMON_OPTIONS(`Port=smtp,Addr=88.1.1.15,Name=MTA')dnl dnl # . . . dnl # The following example makes mail from this host and any additional dnl # specified domains appear to be sent from mydomain.com dnl # MASQUERADE_AS(`moja.pl')dnl dnl # specjalnie podałem kilka linii przed i jedną za właściwą linią teraz należy wykonać : m4 /etc/mail/sendmail.mc > /etc/mail/sendmail.cf inne pliki i inne linie pozostawiam bez zmian (nie usuwam nie zmieniam) teraz restart systemu ********* testy, tu odstępy są spacjami************** wysyłanie, wpisać : telnet localhost 25 <enter> #zamiast localhost może być 127.0.0.1 (teraz jeśli jest błąd i rozłącz to źle, jeśli coś wypisało i jakby "zawisło" w oczekiwaniu na coś to dobrze) quit <enter> to samo powtórzyć dla "poczta" lub ip 88.1.1.15 np. telnet 88.1.1.15 25 odbieranie : telnet localhost 110 <enter> #zamiast localhost może być 127.0.0.1 i analogicznie dla telnet 88.1.1.15 110 jeśli nie sypnie błędami to OK. Jeśli testy przeszły to można zakładać użytkowników i wysyłać emaile. U mnie to działa. ********************* najczęstsze błędy : źle wpisane linie w sendmail.mc (chodzi o słowo dnl-male L na końcu) blokada telnetu nieaktywna karta sieciowa. To tak w skrócie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi