MitS Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Witam! Robię mały programik w C++ obliczający ilość możliwych zestawów liczbowych w dużym lotku oraz ile trzeba wydać pieniędzy by mieć 100% pewność że się wygra w dużego lotka. Mój kompilator: gcc 4.0 System operacyjny: Linux Dystrybucja: Fedora Core 4 Jądro: 2.6.11 Język programowania: C++ I aby obliczyć zadanie to trzeba zrobić coś takiego: Dane: n = 49 k = 6 Poniżej jest formuła matematyczna w tex'ie napisana i można ja zobaczyć pod adresem: http://www.matematyka.pl/viewtopic.php?p=40011#40011 [tex] C\begin{array}{ccc}k\\n\end{array} = \frac{n!}{k! * (n-k)!}[/tex] [tex] C\begin{array}{ccc}6\\49\end{array} = \frac{49!}{6! * (49-6)!} = 13983816[/tex] PLN = 13983816 * 1,20 = 16780579.20 Wynik 13983816 to wynik możliwych zestawów losowań dużego lotka, a kwota jaką nalezy wydać by mieć 100% pewność trafienia w dużego lotka wynosi 16780579.20 PLN I teraz chcem napisać program obliczający to co podałem powyżej i napisałem już tak: #include <iostream> #include <math.h> #include <cstdlib> using namespace std; int factorial(int l) { int z; if (l < 0) return 0; if ((l == 0) || (l == 1)) return 1; z = factorial(l-1)*l; return z; } int main(int argc, char *argv[]) { int k; int n; double z; cout << "Podaj ilość liczb do wylosowania: "; cin >> k; cout << "Podaj ilość wszystkoch liczb, z których się losuje: "; cin >> n; cout << "Podaj kwote jednego zakładu: "; cin >> z; cout << endl; double C; double PLN; C = (factorial(n))/((factorial(k))*(factorial(n-k))); cout << C << endl; PLN = C * z; cout << PLN << endl; return 0; } Ale coś źle to oblicza Ktoś pomoże mi ten program sklecić w całosć ?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Witam. Dokonalem paru poprawek i u mnie wynik wychodzi dobry. Wyjasnienia sa w komentarzach. Oto kod: #include <iostream> #include <math.h> #include <cstdlib> #include <iomanip> // do obslugi manipulatora "setprecision(int)" using namespace std; double factorial(int l) // zamienilem zmienna na "double", bo przy "int", a nawet "long int" liczba wychodzila poza zakres. { double z; // j.w. if (l < 0) return 0; if ((l == 0) || (l == 1)) return 1; z = factorial(l-1)*l; return z; } int main(int argc, char *argv[]) { int k; int n; double z; cout << "Podaj ilość liczb do wylosowania: "; cin >> k; cout << "Podaj ilość wszystkoch liczb, z których się losuje: "; cin >> n; cout << "Podaj kwote jednego zakładu: "; cin >> z; cout << endl; double C; double PLN; C = (factorial(n))/((factorial(k))*(factorial(n-k))); cout << setprecision(15) << C << endl; // mapnipulator setprecision pozwala okreslic do ilu cyfr znaczacych wypisywac wynik PLN = C * z; cout << setprecision(15) << PLN << endl; return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Październik 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 Dzięki KozaK .... znowu mi pomogłeś i znowu wszystko działa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi