DAREK WL. Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Kilka dni temu kupiłem nowa nagrywarke dvd LG 4163B W sklepie juz po zamontowaniu urzadzenia zostało ono wykryte prawidłowo przez winde Aurox 11 który był wtedy na dysku obok windy równiz pokazał druga ikonke płytycd na pulpicie czyli wykrył oba napedy ;stary nagrywarke cd-rw LG i nowy ale program k3b do nagrywania nie chciał sie uruchomic juz przy starcie k3b pokazuje'wyszukiwanie napedów CD i w tym momencie nastapił całkowity zwiech systemu jedynym wyjsciem była kombinacja ctrl+alt+backspace. Pomysl;ałem;skoro na auroxie 11 cos nie gra wyrzuce go i zainstaluje core4, moze bedzie dobrze. Instalacje core4 z 4 cd przeprowadziłem z nowego napedu, trwała ona nieco dłuzej bo naped dvd jest wolniejszy niz cd-rw, ale zakonczyła sie normalnie bez komunikatów o błedach. Po uruchomieniu zainstalowanej core4 okazało sie ze zadna płyta cd ani dvd ani jakakolwiek włozona do któregokolwiek z tych 2 napedów nie jest odczytywana przez system . Katalog /media jest pusty a plik /etc/fstab jest nienormalny, jego ikonka jest pochylona ze znakiem zapytania a we własciwosciach pliku jest nieznay zamiast plik tekstowy. Gdy wreszce udało mi sie zajrzec do tego nienormalnego pliku fstab zobaczyłe ze nie ma w nim zadnej linijki odnoszacej sie do napedów cd-rom :sho Gdy był do tej pory tylko 1 naped nie było zadnych problemów, zawsze w kazdym (_linuxie_ → Linuksie) ORT powstawał prawidłowy plik fstab i było ok. Nowy naped jest ustawiony wq biosie jako master stary jako slave. Wkurzony takim rozwojem sytuacji usunałem core4 z dysku i z powrotem zainstalowałem auroxa 11 i okazuje sie ze jest identycznie; zamiast pliku 'fstab' jakies dziwactwo zauwazyłem w katalogu /etc wiecej plików ze znakami zapytanuia na ikonce a gdy chciałem otworzyc fstab przy pomocy edytora kate pokazało komunikat ze plik fstab jest plikiem binarnym i jego otwarcie moze byc niebezpieczne. Pomimo to otwarłem fstab w auroxie i znów to samo co w core 4; zadnej linijki odnoszacej sie do napedów cdrom Wyrzuciłem wiec godzine temu auroxa 11 i zainstalowałem LINNEX OS polskie distro oparte na mandrake i o dziwo wszystko jest ok Jest normalny plik fstab a w nim 2 liniujki odnoszace sie do napedów cd-rom /dev/cdrom /dev/cdrom1 I wszystkie płyty włozone do ktorego kolwiek z 2 napedów sa prawidłowo wyswietlane Dlaczego core4 i aur 11 nie radza sobie w nowej sytuacji gdy sa 2 napedy i stwarzaja jakies dziwadło zamiast pliku fstab A co ciekawe zarówno w core 4 jak i auroxie w opcji 'hardware detection' sa widziane prawidłowo oba napedy Równiez k3b uruchomiony w core4 widzi oba napedy. Tylko jak sie włozy płyte do któregos z napedów to core4 i aurox ich nie widza, nie montuja. O co tu chodzi, prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corman Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 miałem podobny problem z plikiem "fstab",co do napedów jest to samo ( no prawie ) i też posiadam ten sam model nagrywarki DVD, co ciekawe wcześniej jak miałem tylko jedną nagrywarke i cd-rom ten problem nie wystepował, dodatkowo w katalogu "media" gdzie sa montowane napedy widzi mi ich aż 4,podczas gdy k3b i inne aplikacje widzą je normalnie jako 2 sztuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 A to nie można ręcznie poprawić fstab ? Prawdopodobnie to jakiś błąd Fedory / Auroxa, ale przecież można ręcznie dopisać w fstab swoje napędy i wszystko będzie działało poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 zgloscie to w bugzilli Fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 Bugzilla jest po angielsku, czy to co napisze po polsku zrozumieja tam Poniewaz sam nie umiem skorygowac tego 'fstab' wiec usunałem core4 a zainstalowałem EDU-CD . System ten od razu po instalacji stworzył prawidłowy fstab i sa 2 ikonki cd na pulpicie kazda dla swego napedu. Jak to jest ze taka powazna dystrybucja jak fedora na 4 cd nie tworzy normalnego 'fstab' przy tak popularnych napedach firmy LG I w auroxie 11 to samo dziadostwo. A taki LINNEX OS czy EDU-CD nie maja problemów choc to polskie skromne distra na 1 cd A core4 jest z USA NIe moge tego pojac jak amerykanie mogli odstawic taka lipe a nasi ja skopiowac na auroxa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 Aurox to nic innego jak zmodyfikowana Fedora Core, tak więc w większości powiela błędy samej FC. W każdej dystrybucji mogą zdarzyć się błędy, im więcej autokonfiguracji tym więcej problemów, dlatego należy umieć ręcznie konfigurować pewne elementy systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 proponuje wylaczyc automatyczne generowanie fstaba przez fstab-sync (szczegoly man fstab-sync ), a nastepnie stworzyc recznie plik fstab (np. przez skopiowanie pliku z mandarynki czy innej dysrtybucji), to powinno rozwiazac problem natomiast warto zglosic to w bugzilli aby inni nie mieli problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corman Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 chodzi o to że w "fstab" są wpisane tylko 2 napedy, lecz w katalogu "media" widzi ich 4, to moze byc podobny problem co w mandarynie choc nie taki poważny, tyle że tam było iż "rozwalało" napedy LG, plik "fstab" mozna wyedytować choc były problemy z otworzeniem go, dodatkowo przy linijce z partycja "swap" były jakieś krzaki, ale juz ok, teraz po edycji otwiera się bez najmniejszego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Wrzuć treść fstab i zawartość katalogu /media. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corman Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=/swap /swap swap defaults 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 w katalogu media znajduje się "cdrecorder , cdrecorder1, cdrecorder2, cdrecorder3" - chyba o taka zawartość katalogu media ci chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 cdrecorder2, cdrecorder3 Te są niepotrzebne, można je wywalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 chodzi o to że w "fstab" są wpisane tylko 2 napedy, lecz w katalogu "media" widzi ich 4, media to jest katalog i niczego nie "widzi" po prostu znajduja sie tam podkatalogi ktore mozna usunac, wazne zeby zostaly te katalogi ktore masz wymienione w drugiej kolumnie w fstab wiec wywal spokojnie te dwa zbedne katalogi @DAREK WL. nie musisz wylaczac fstab-sync wystarczy ze zmodyfikujesz recznie plik fstab, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Na razie zainstalowałem LINNEX OS i mam spokojna głowe W katalogu /media sa 2 katalogi ; cdrom1 i cdrom2 a plik 'fstab' wyglada tak; # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details ## Livecd-install Automatycznie dodany przez livecd-install none /proc proc defaults 0 0 none /dev/pts devpts mode=0620 0 0 none /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0 # fd: H1440 /dev/fd0 /mnt/floppy auto user,exec,rw,noauto,iocharset=iso8859-1,codepage=850,umask=0 0 0 # /dev/hda1, size=61432497, type=7: NTFS (primary) /dev/hda1 /mnt/win_c ntfs user,exec,ro,auto,iocharset=iso8859-1,umask=0 0 0 # /dev/hda5, size=20595267, type=131: Linux native (extended) /dev/hda5 / ext2 defaults 0 0 # /dev/hda6, size=3261132, type=130: Linux swap (extended) /dev/hda6 swap swap defaults 0 0 # cdrom: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B /dev/hdc /mnt/cdrom auto user,exec,ro,noauto,iocharset=iso8859-1,codepage=850,umask=0 0 0 # cdrom: HL-DT-ST GCE-8523B /dev/hdd /mnt/cdrom2 auto user,exec,ro,noauto,iocharset=iso8859-1,codepage=850,umask=0 0 0 Jak to jest ze 1 linux radzi sobie z wykryciem napedów i konfiguracja fstab a drugi nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Jak to jest ze 1 linux radzi sobie z wykryciem napedów i konfiguracja fstab a drugi nie jest tak dlatego ze w 1 linuksie uzytkownic zglaszaja w bugzilli problem a w innym nie zglaszaja a serio to mysle ze jest to wina jakiegos skryptu przy instalacji, poniewaz ja mam ten sam model nagrywarki (co prawda jeszcze na nim nie instalowalem fedory bo kupilem niedawno) tylko zainstalowalem naped i recznie zmienilem sobie wpis w fstab i katalog w media (byly to zmiany kosmetyczne bo tylko podmienilem nazwe cdrecorder na dvdrecorder) i wszystko chodzi cacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Dobrze perl ze umiesz zmieniac wpis w 'fstab'. Ja jestem jeszcze za cienki w (_linuxie_ → Linuksie) ORT , nie potrafie tego zrobic. Próbowałem zmienic wpis w 'xorg.conf' w mandrivale2005 aby miec obraz na wyjsciu tv karty graficznej a rezultat uzyskałem taki ze obrazu na telewizorze nie uzyskałem a straciłem obrtaz na monitorze, system uruchomił sie tylko w trybie tekstowym i nawet polecenie'startx' nie pomogło, skonczyło sie reinstalka systemu Wydaje mi sie ze system operacyjny instaluje sie po to by z niego korzystac a nie meczyc sie z jego konfiguracja w plikach tekstowych w których sa niezrozumiałe symbole i nazwy po angielsku. Jestem juz na to za stary , mam 41 wiosen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi