Skocz do zawartości

Nie Ma Normalnego 'fstab' Po Instaacji Core4

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze perl ze umiesz zmieniac wpis w 'fstab'. smile.gif

za duzo umiejetnosci to nie trzeba, wystarczy troszke poczytac man fstab wink.gif

Ja jestem jeszcze za cienki w Linuksie, nie potrafie tego zrobic.
tez jestes cienki w linuksie, ale probuje wszystko robic smile.gif

Próbowałem zmienic wpis w 'xorg.conf' w mandrivale2005 aby miec obraz na wyjsciu tv karty

graficznej a rezultat uzyskałem taki ze obrazu na telewizorze nie uzyskałem a straciłem obrtaz na monitorze, system uruchomił sie tylko w trybie tekstowym i nawet polecenie'startx' nie pomogło, skonczyło sie reinstalka systemu

powialo winda wink.gif popelniles blad i masz nauczke - trzeba robic kopie bezpieczenstwa plikow konfiguracyjnych przed "grzebaniem" smile.gif

Wydaje mi sie ze system operacyjny instaluje sie po to by z niego korzystac a nie meczyc sie z jego konfiguracja w plikach tekstowych w których sa niezrozumiałe symbole i nazwy po angielsku.
niestety ze wzgledu na wszechstronnosc stosowania komputerow i systemow operacyjnych, zaden z systemow sam sie w 100% nie dopasuje "telepatycznie" do tego co chcemy

Jestem juz na to za stary , mam 41 wiosen
na nauke nigdy nie jest za pozno, ostatnio nauczylem korzystac z poczty 73 letniego Pana biggrin.gif

Sprawa rozwiazała sie w dosc ciekawy sposób; przy ponownej instalacji podczas partycjonowania

zaznaczyłem opcje'ukryj składniki RAID i woluminy LVM i wtedy po zainstalowaniu systemu jest normalny 'fstab' i sa ikonki obu napedów na pulpicie czyli wszystko ok biggrin.gif

Czyzby prawidłowa zawartosc fstab zalezała od tej własnie opcji'

'ukryj składniki raid i woluminy lvm mad.gif